Foto: Atelier DNA

Windmolens maken schone en hernieuwbare energie, maar om ze ergens geplaatst te krijgen is nog niet zo simpel. Mensen vinden dat ze het uitzicht bederven, zeker als er tientallen tegelijk gebouwd worden. Een Amerikaans ontwerpbureau werd geïnspireerd door de natuur en bedacht iets anders: windstengels.

Je hebt het misschien wel eens gezien op een tarweveld: de wind waait erover heen, en grote hoeveelheden aren bewegen mee met de wind. Atelier DNA, een design bedrijf uit New York, bedacht dat deze beweging ook gebruikt kan worden om energie mee op te wekken. Zij dienden hun idee in bij een ontwerpwedstrijd voor de milieuvriendelijke Masdar City in Abu Dhabi en wonnen de tweede prijs.

Windstengels hebben geen wieken, en bewegen net als bomen, rietstengels of tarwe-aren mee met de wind. Met behulp van piëzo-elektrische materialen kan de beweging omgezet worden in elektriciteit. Het grote voordeel van stengels is dat ze veel dichter op elkaar kunnen staan dan windmolens. De wieken van windmolens leveren veel turbulentie waardoor molens in de buurt minder goed functioneren. Bij stengels is dat niet het geval: zij bewegen juist extra mee.

Atelier DNA hoopt dat mensen een bos windstengels ook mooier en minder bedreigend vinden dan een windmolenpark. De stengels krijgen LED lichten in de top die feller schijnen naarmate ze meer bewegen. “Windstengels zijn helemaal stil, en het beeld dat mensen ermee associeren is iets wat we al gewend zijn om te zien in een veld met tarwe of riet in een moeras. Onze hoop is dat mensen die in de buurt wonen, het leuk vinden om er doorheen te lopen, vooral ’s nachts, onder hun eigen, privé hemel met zwermende sterren,” aldus Núñez-Ameni, een van de ontwerpers.

Bron: Discovery News

Lees ook

De beste aanbieders van groene stroom

Makkelijk besparen: 10 tips

Stad van de toekomst ligt in de woestijn en zit vol met allochtonen