Als dit onze kant opkomt… Foto: {pranav}, Flickr

In de bekende rampenfilm “Day after tomorrow” wordt de wereld door een ijstijd getroffen. Klimaatverandering doet de richting van de Zuidelijke golfstroom draaien, waardoor koud water uit de poolgebieden stroomt en zorgt voor de abrupte start van een ijstijd. Hoewel de film gevuld is met onwaarschijnlijke gebeurtenissen, is het scenario iets geloofwaardiger geworden door een nieuwe studie van Britse wetenschappers. Zij melden dat door smeltend Noordpoolijs Europa kouder kan gaan worden.

Ten noorden van Alaska bevindt zich een enorma massa ijs en zoet water die langzaam rondjes draait. Deze wordt de Beaufort Gyre genoemd, en is ongeveer zo groot als de Noordzee. De Britse wetenschappers denken dat het koude water van de Beaufort Gyre door veranderende weersomstandigheden zich over de hele Arctische Oceaan zal verspreiden, ook richting Europa.

De afgelopen 15 jaar is de waterhoogte van de Beaufort Gyre met 15 cm gestegen door smeltend ijs en water vanuit rivieren. Als de heersende Arctische winden zullen draaien, wat in de recente geschiedenis vaker gebeurd is, kan het water uit de ronddraaiende zeestroom ontsnappen en zo bijdragen aan klimaatverkoeling.

Als het water richting Europa komt, zal het mogelijk ook de Atlantische golfstroom kunnen afremmen. Deze stroomt vanaf de Evenaar naar Europa en brengt veel warmte mee, waardoor wij een relatief warm klimaat hebben. De wetenschappers zijn nog wel erg voorzichtig over de conclusies van hun onderzoek. Volgens Reuters is de Beaufort Gyre “een van de minst begrepen watermassa’s op aarde.”

Bron: Reuters, Center for Polar Observation and Modeling

Lees ook

Klimaatopwarming komt door wolken, niet door mensen

We kunnen maar beter leren leven met klimaatverandering

Shampoo bevat stof die zenuwstelsel aanpast