Markt in Spanje. Foto: Bastian Greshake

Spanjaarden en Grieken moeten letterlijk de broekriem aanhalen omdat hun inkomen sterk gedaald is door de crisis. In Griekenland is een kookboek met recepten uit oorlogstijd momenteel een bestseller. Veel Grieken vallen af omdat ze – gedwongen door de crisis – minder, maar overigens wel gezonder eten.

In Spanje is low cost living de nieuwe trend aan het worden, schrijft El País. Het verspreidt zich als een olievlek. In Spanje verdienen 17,1 miljoen mensen – 63% van de beroepsbevolking – om en nabij 1000 euro per maand. Dat is althans wat de Vakbond van technici van het ministerie van Financiën (Gestha) beweert. Met zo’n laag inkomen wordt het steeds moeilijker om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. In plaats van hun winkelwagentjes vol te gooien, moeten vele gezinnen nu elk dubbeltje omdraaien. Duizenden Spanjaarden moeten aankopen voorlopig uitstellen.

In een dergelijke, weinig rooskleurige context neemt de trend van ‘low cost living’ een hoge vlucht en de opmars hiervan lijkt niet meer te stuiten. Integendeel, goedkope producten nemen een steeds grotere plaats in het maatschappelijke en economische leven in.

“Met ‘low cost living’ is de koper aan het ontdekken dat hij dezelfde producten kan aanschaffen tegen een lagere prijs. En de verkoper die zijn prijzen juist nu gaat opschroeven, kan zijn zaak wel opdoeken”, meent Javier Vello, die verantwoordelijk is voor distributie- en consumptievraagstukken binnen PricewaterhouseCoopers. Bovendien voorziet Vello dat “de klant na de crisis meer naar zijn uitgaven zal kijken en beter op de hoogte zal zijn van wat er achter elk artikel schuilgaat”. En dat zal niet zonder gevolgen zijn.

Langzamerhand zal het steeds meer voeten in de aarde hebben om consumentenprofielen op te stellen en zal er meer gesproken moeten worden van koopmomenten, wat aanzienlijke gevolgen met zich mee zal brengen voor de commerciële strategieën van ondernemingen. Zo kan eenzelfde consument met dezelfde koopkracht voor bepaalde producten huismerken kopen, maar voor andere producten juist de hoofdprijs betalen.

“De consument is overgestapt van een waardering van wat ik noem ‘superieure functionaliteit’ naar een waardering van ‘noodzakelijke functionaliteit’ tegen lagere prijzen”, licht Javier Rovira, docent aan de handelshogeschool ESIC, toe. “Met andere woorden, waarom zou ik een auto kopen met alle toeters en bellen erop en eraan als ik die in wezen toch niet nodig heb?”

Bron: 360

Volg 360 ook op Twitter of Facebook, of neem een abonnement op 360 en ontvang 8 nummers voor maar 15 euro

Lees ook

Het leven van een fiets in New York

Is Ayaan Hirsi Ali een duivel of een martelaar?

Japanse schoolkinderen eten weer walvis