Liewcf, Flickr.com

Liewcf, Flickr.com

Volle wachtkamers en lange wachttijden; als het aan de Koreanen ligt, dan behoort dit binnenkort tot het verleden. Tenminste, waar het de huisarts betreft. Een team wetenschappers aan het Korea Advanced Institute of Science Technology (KAIST) werkt aan een idee om smartphones in te zetten om diagnoses te stellen. Straks kan door aanraking van een touchscreen biomoleculair materiaal onderzocht worden.

Hyun-gyu Park, een van de onderzoeksleiders, legt uit: “Het begon met het idee dat een touchscreen elektronische signalen van een vinger herkent. Het zou dus ook mogelijk moeten zijn om de aanwezigheid van specifieke proteïnes en DNA te herkennen.”  Inmiddels heeft het team weten te bewijzen dat touchscreens DNA moleculen kunnen herkennen en zijn ze ervan overtuigd dat dit ook moet werken voor proteïnes. En dat kan helpen bij het diagnosticeren van bijvoorbeeld leverkanker. De ontwikkeling van een speciaal laagje voor over het touchscreen moet nog meer mogelijkheden bieden.

Behandelingen via de smartphone
Wanneer diagnoses via de smartphone gesteld kunnen worden, is nog niet duidelijk. Wel zijn er ook nu al apps die het dagelijkse leven van patiënten en dokters makkelijker maken. Neem bijvoorbeeld Proloquo2go, een app waarmee mensen die moeite hebben met verbale communicatie zich beter uit kunnen drukken. Of Bant, een app waarmee diabetespatiënten hun bloedsuikerspiegel in de gaten kunnen houden. Voor dokters zijn er apps als Epocrates, Medscape en Micromedex, waarmee ze een complete medische encyclopedie op broekzakformaat hebben.

Bronnen: Reuters.com, NationalPost.com

Lees ook:

Kwartier per dag schrijven beschermt tegen hartaanvallen
8 manieren om gezond oud te worden
10 makkelijke en duurzame besparingen