Foto: Rego Korosi, Flickr

Chinese werknemers zetten onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden iPads en iPhones in elkaar. Mensenlevens en menselijk leed zijn verdisconteerd in de prijs van een iPad. Dat schrijft de New York Times.

Bij de productie van iPads, iPhones en andere apparaten van Apple in China komen tientallen mensen om het leven en honderden raken gewond. De kosten van (dodelijke) ongelukken – ziekenhuisopnames en schadevergoedingen aan nabestaanden – vallen in het niet bij de winst van Apple. Afgelopen kwartaal boekte Apple een recordwinst van 13 miljard dollar. 

Tijdens de jaarlijkse audits die Apple houdt bij de bedrijven waarmee wordt samengewerkt worden vele overtredingen van de afspraken gevonden. Veel werknemers werken zes dagen per week meer dan 10 uur per dag. Toch zegt Apple maar weinig contracten op. Die lange dagen en werkweken zorgen voor de productiecapaciteit die nodig is voor de enorme vraag naar iPhones en iPads. In de laatste drie maanden van 2011 werden 37 miljoen iPhones en 15,4 miljoen iPads verkocht.

In het artikel in The New York Times staan talloze schokkende voorbeelden van wat Chinezen die voor Apple werken is overkomen. Alleen als de tientallen miljoenen klanten van Apple protesteren tegen de slechte werkomstandigheden, zal er iets veranderen, zegt Heather White, onderzoeker aan Harvard University, die de arbeidsomstandigheden onderzoekt in lage lonen-landen. Maar de kans dat Apple-klanten in actie komen is klein. Apple is een van de meest populaire merken wereldwijd. Als mensen wordt gevraagd of Apple ook negatieve kanten heeft, klagen mensen over de hoge prijzen. Slechts 2 procent noemt de slechte arbeidsomstandigheden in het buitenland.

Bron: 360. Het beste uit de internationale pers.

Op hetkanWel vind je een reportage over de theatershow van Mike Daisey, die de misstanden bij Apple aan de kaak stelt.

Volg 360 ook op Twitter of Facebook, of neem een abonnement op 360 en ontvang 8 nummers voor maar 15 euro

Lees ook

Waarom betaalt Mitt Romney zo weinig belasting?

Twitter-campagne van McDonalds levert vieze verhalen op

Staan de Grieken hun baby’s af uit armoede?