Een elektrische BMW conceptauto. Foto: Beckstei,Flickr

Elektrische auto’s dragen nauwelijks bij aan de afname van CO2 uitstoot. Zuinigere benzine-auto’s zijn daarvoor veel geschikter. Deze opmerkelijke conclusie kwam gisteren in het nieuws en zou afkomstig zijn van het gerenommeerde Duitse Instituut voor Toegepaste Ecologie, het “Öko-institut”. In enkele Duitse bladen wordt de elektrische auto zelfs een “eco-leugen” genoemd.

Elektrische auto’s hebben een groen imago. Uit een berekening van het Öko-institut blijkt echter dat de afname van CO2 uitstoot door elektrische auto’s maar beperkt is. Als er in 2030 enkele miljoenen elektrische auto’s rondrijden in Duitsland zou dat maar 6% minder CO2 uitstoot schelen, aldus het onderzoek. Zuinigere benzineauto’s hebben een veel grotere impact: een reductie van 25%.

Dit komt omdat de groei van het aantal elektrische auto’s de vraag naar stroom zal doen stijgen. Als al die nieuwe elektrische auto’s met groene stroom opgeladen zouden worden, zou dat een groot deel van de beschikbare capaciteit verbruiken. Anderen worden daardoor gedwongen om vieze kolenstroom te gebruiken.

Het Öko-institut pleit daarom voor de ontwikkeling van meer duurzame energie. Maar Duitse autobladen, zoals Auto-news-blog.de en Autozeitung.de, vinden het onderzoek van het Öko-institut voldoende reden om de elektrische auto een “eco-leugen” te noemen.

Het Öko-instut heeft daarop gisteren in reactie een nieuw persbericht uit doen gaan. Het instituut pleit voor “echte oplossingen in plaats van negatieve krantenkoppen.” Op lange termijn is de “tijdige en versnelde” ontwikkeling van een hernieuwbare en schone energievoorziening de manier om de milieu-impact van auto’s te verlagen.

Bron: taz.de, Autozeitung.de, Auto-news-blog.de, oeko.de.

Lees ook

Zonnestroom voordeliger dan stroom van energieleveranciers

Experts zien weinig in zuinige kolen van PVV

Mercedes-Benz innoveert het beste in duurzame mobiliteit