Foto: Francis Storr, Flickr

D66 roept de regering op om pal te staan voor een open internet. Blokkering van sites als de piratebay.com en megaupload.com bedreigt de internetvrijheid, aldus gratis dagblad Spits. De stelling van D66 klinkt nobel, maar de partij schaart zich daarmee wel in het kamp van clubs als Anonymous. Met een beroep op de vrijheid legden deze “hacktivisten” een aantal overheidssites lam, nadat de FBI een inval deed bij megaupload.

Het Franse blad LeMonde publiceerde een kritisch artikel over Anonymous. Het blad 360, “het beste uit de internationale pers”, maakte een samenvatting, die we hieronder overnemen.

Wie er achter Anonymous zitten, is niet duidelijk. De diffuse internetprotestbeweging doet haar naam eer aan. Aanwezig is Anonymous wel voortdurend: bij Occupy, bij internetprotesten tegen wetten die als vrijheidsbeperkend gelden, als klokkenluideders, als stoorzenders op overheidssites en sinds kort ook als drugsbestrijders. Je zou ze, zoals Le Monde dat doet, de Robin Hoods van het internet kunnen noemen. De meeste Anonymous-acties spelen zich namelijk in cyberspace af.

Virtueel actievoeren betekent echter niet dat de hackivisten van Anonymous geen invloed hebben. Elke gehackte overheidssite, elk datalek is er één en krijgt persaandacht. En ze trekken de aandacht van de politie. In Frankrijk zijn enkele verdachten gearresteerd wegens computervredebreuk van wie gezegd wordt dat ze bij Anonymous horen.

Anonymous zorgt ook voor discussie. De groep, die zegt te strijden voor het recht op privacy en vrije informatie, heeft in Frankrijk een document met persoonlijke gegevens van 500 politiemensen openbaar gemaakt. Moet de privacy eerst worden geschonden om ‘m te kunnen verdedigen, vraagt Le Monde zich af?

Volg 360 ook op Twitter of Facebook, of neem een abonnement op 360 en ontvang 8 nummers voor maar 15 euro.

Lees ook

Waarom betaalt Mitt Romney zo weinig belasting?

Twitter-campagne van McDonalds levert vieze verhalen op

Een 21ste eeuwse tiener en een platenspeler: verwondering en veel vragen