nosha, Flickr.com

nosha, Flickr.com

Onze hersenen worden de hele dag door geprikkeld en afleiding ligt op de loer. Snel een mailtje lezen of beantwoorden, een sms’je sturen, een update op Facebook posten; de enorme toestroom aan informatie gaat ten koste van de concentratie en productiviteit. Nieuw onderzoek laat zien dat er een makkelijke manier is om je weer te focussen op wat belangrijk is: positief denken.

Dr. Paul Hammerness en Margaret Moore voerden onderzoek uit naar productiviteit en de hersenen en kwamen tot de conclusie dat negatieve gevoelens het vermogen om problemen op te lossen en afleidingen te negeren saboteerden. Positief denken verbeterde de breinfuncties juist. Gedurende een normale dag proberen we steeds een balans te vinden tussen negatieve en positieve gedachten. Het type dat de overhand heeft, bepaalt hoe productief een dag is.

Mediteren beperkt negatieve gedachten
Volgens onderzoeker Barbara Fredrickson van Chapel Hill, de universiteit in North Carolina, kan je leven drastisch verbeteren als tegenover elke negatieve emotie drie positieve emoties gesteld kunnen worden. Ze adviseert mensen daarom om te sporten, te mediteren en goed te slapen. Dit houdt negatieve gedachten binnen de perken en wekt positieve gedachten op. Ook humor is een goed middel om positiever te denken en dus productiever te worden.

Lopen voor creativiteitsboost
Wie toch helemaal vastzit kan het beste een lekkere wandeling gaan maken. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat mensen creatiever worden van beleving en beweging. Dingen doen helpt mentale barrières te verwijderen, activeert het brein en helpt het met het zien van creatieve oplossingen die eerder on(be)denkbaar leken.

Bronnen: Lifehacker, MedicalXpress.com

Lees ook:
Kwartier per dag schrijven beschermt tegen hartaanvallen
Optimisme kun je leren
Interessant ‘take away’-concept: de lach om mee te nemen