Bron: n.gottier (Flickr.com)

Voldoende slaap is de beste manier om gezond te blijven én af te slanken. Uit onderzoek blijkt dat slaaptekort het hormoon gherline aanmaakt. Dit hormoon stimuleert de eetlust en kan ertoe leiden dat je tot 300 calorieën meer per dag eet. Dit kan oplopen tot zo’n 15 kilo extra aankomen per jaar.

Het onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, stelt dat mensen die ongeveer 5,5 uur per nacht slapen significant meer calorieën in de vorm van tussendoortjes tot zich nemen dan mensen die 8,5 uur per nacht slapen. De slapelozen hunkeren naar koolhydraten en eten minder eiwitten en vetten. En juist deze zorgen voor een vol gevoel. De volgende tips maken van jouw nachtrust een waar schoonheidsslaapje:

Een ontspannen bedritueel
Stress heeft effect op de nachtrust. Verban daarom de stressgevoelens uit de slaapkamer door rustgevende ontspanningsoefeningen te doen. Haal rustig en bewust adem of ga mediteren. Luister naar kalmerende muziek of neem een warm bad of douche voor het slapen gaan. Als je ontspannen bent, vertragen de hartslag en ademhaling. Hierdoor bereid je het lichaam voor op de nacht.

Begin eerder met je bedritueel
Begin eerder met je bedritueel, zodat je sneller naar bed kan. Met structureel 6 tot 7 uur slaap per nacht, kun je al zo’n 7 kilo per jaar afvallen.

Help jezelf herinneren wanneer het bedtijd is
Je hebt niet altijd onder controle hoe laat je wakker wordt, zeker niet als je kinderen hebt. Ga dus op tijd naar bed, zodat lichaam en geest voldoende nachtrust krijgen. Bedenk wanneer je moet opstaan en trek daar minstens 7,5 uur vanaf. Probeer dat als uiterste bedtijd te zien.

Gebruik kalmerende supplementen
Heb je moeite met in slaap komen omdat het te druk is, probeer dan calcium en magnesium in te nemen. Deze voedingssupplementen kalmeren het zenuwstelsel, waardoor de slaap eerder komt.

Zorg voor een donkere slaapkamer
De beste slaapomgeving is een donkere, stille en koele ruimte. Zorg dat gordijnen of een oogmasker het licht blokkeren, zodat je daar niet wakker van wordt of door blijft. Laat tv’s en computers uit in de slaapkamer. Duisternis helpt het lichaam bij de stimulatie van melatonine, een hormoon dat slaperigheid bevordert.

Bron: MNN.com

Lees ook
Een schone onderbroek is van bamboeIs biologisch eten echt gezonder?
Snel afgeleid? Train jezelf in positief denken