Warmte en comfort, dat is wat we willen, als het vriest. Kan dat er ook nog een beetje uitzien? En kan het ook nog duurzaam? Dat kan. Zes voorbeelden van comfortabele warmhouders, om je lekker in te voelen bij het ijzigste winterweer.

Vest van alpacawol, Portocolonia

1. Wollen kleding

We denken al snel aan wol, als we warmte willen. Wol heeft inderdaad heel prettige eigenschappen. Toch hebben veel mensen last van de grovere wolsoorten, die kriebelen op de blote huid. Ook is wol bepaald niet probleemloos voor wat betreft dierenwelzijn. Het is wel prima te recyclen en goed te verven.

Het kriebelprobleem heb je niet bij fijne merinoswol of alpacawol, ook niet bij cashmere. Het loont om in deze duurdere wolsoorten te investeren. Het is ongelooflijk comfortabel om te dragen, kan moeiteloos keer op keer in de machine op een wolprogramma gewassen worden, en het blijft zacht en mooi. Daarbij ogen deze fijne wolsoorten een stuk eleganter dan dikkere wolsoorten. De meesten van ons worden immers niet aantrekkelijker in een dik vest of een dikke trui;-)

Recyclede wol en cashmere, Chic Complement op Etsy

Biologische wol is nog niet volop verkrijgbaar, al zijn er wel aanbieders die het leveren, zoals Ecotex. Het grijze vest linksboven is van superzachte en superwarme alpacawol en is te koop bij Ecotex. Combineer het, als je het kunt dragen, eens met okergeel, een kleur die je nu weer veel ziet. Het herenvest rechtsboven komt er eveneens vandaan en is van merinoswol gemaakt.Ook op Etsy is allerlei moois te vinden. Het lange wollen vest links is gemaakt van hergebruikte wol en cashmere. Handwerk en een zeer bijzonder ontwerp van Chic Complement.

Fleece hoodie van Patagonia

2. Fleece en gerecycled polyester

Wist je dat fleece afkomstig is van plastic flessen? En dat onder andere Patagonia, een bedrijf dat sportieve kleding maakt, er heel comfortabele, zelfs wind- en waterdichte kleding van maakt? De rode hoodie rechts is een voorbeeld. Patagonia is een bijzonder bedrijf. Het combineert een duurzame bedrijfsfilosofie met een nadruk op technologisch geavanceerde materialen, en dat gaat prima samen.

Polyester is uitstekend opnieuw te gebruiken. Momenteel gebeurt dit nog vooral in sport- en outdoorkleding.

Jack van gerecycled polyester -Patagonia

Patagonia maakt mooie, lichte en zeer prettig draagbare outdoorjacks uit gerecycled polyester, zoals de zwarte herenjas links. Als de jacks kapot zijn kun je ze weer bij de winkel inleveren. Ze worden gerepareerd of teruggenomen en opnieuw in het productieproces gebracht.

Truitje van Just B – Cocoon

3. Tweedehands

Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar wintersportkleding of andere warme kleding kun je ook uitstekend tweedehands kopen. Dat is zonder meer de meest duurzame optie die er is, en ook de goedkoopste. Maar er kunnen ook andere redenen zijn om tweedehands te zoeken. Wil je bijvoorbeeld graag een donzen jas, maar heb je eigenlijk een probleem met het feit dat je niet weet of het dons afkomstig is van levend geplukte vogels? Zoek een tweedehandse, je vindt ze bijvoorbeeld op marktplaats al voor 10 euro! Je bent veel goedkoper uit en zo zorg je er in elk geval voor dat je deze industrie niet op gang houdt. Webwinkels als Cocoon combineren eigenzinnige tweedehands stukken met outletkleding. De gele trui komt er ook vandaan. Er is zoveel keuze, probeer je eens op deze manier te oriënteren!

Veel meer tips en informatie over duurzame mode vind je op Sustainable Style