Yutaka Tsutano, Flickr.com

Yutaka Tsutano, Flickr.com

In het afgelopen decennium is underdog Apple uitgegroeid tot een van de succesvolste bedrijven ter wereld. Aan die groei hangt echter wel een prijskaartje, zo blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door de New York Times. Veel van de populairste Apple-producten, denk aan de iPhone en de iPad, worden in China geproduceerd. De fabrieksarbeiders die de producten in elkaar zetten hebben vaak te maken met barre arbeidsomstandigheden. Bovendien zou er in sommige fabrieken zelfs nog sprake zijn van kinderarbeid.

Vier doden en 77 gewonden
In het rapport van de New York Times kwam onder meer naar voren dat er in het afgelopen jaar twee explosies hadden plaatsgevonden in iPad-fabrieken en dat daarbij vier mensen om het leven gekomen waren en 77 gewonden gevallen waren. Consumenten hebben heftig gereageerd op de onthullingen van de NYT en roepen daarom om een boycot van Apple-producten. Hiermee willen ze een signaal afgeven. Op Facebook verschenen ‘Boycott Apple’-pagina’s en ook columnisten van onder meer Newsweek, de Daily Beast en de Los Angeles Times roepen om een boycot. Ook uit polls op grote sites blijkt dat het publiek kritischer wordt over Apple. Dit zijn de resultaten van de architectuur en design website Inhabitat:

Maar er zijn ook tegengeluiden te horen. Zo schrijft Tim Worstall van Forbes: “Zo werkt het nu eenmaal: arme mensen moeten hard werken en verdienen weinig. Ja, dat klinkt hard, maar de waarheid kan hard zijn. […] De lonen van fabrieksarbeiders in China worden niet bepaald door de productiviteit van de arbeiders, door Amerikaanse salarissen, door de winsten van Apple of zelfs niet door de goede bedoelingen van creatieve types die Apple-producten kopen. Ze worden bepaald door andere lonen in China.”

Niet weglopen
Apple heeft nog niet officieel gereageerd op de recente onthullingen. Wel bracht de website 9to5mac.com een interne e-mail naar buiten die Apple-topman Tim Cook deze week naar zijn medewerkers verstuurde. Hierin geeft hij aan dat Apple zich de problemen wel degelijk aantrekt en dat er al jaren wordt gewerkt aan het voorkomen en oplossen van dit soort misstanden. Elk jaar worden er nieuwe fabrieken gecontroleerd op arbeidsomstandigheden. Hiervoor worden ook vaak derde, onafhankelijke partijen ingeschakeld. Cook benadrukt dat er geen bedrijf in de branche is dat zoveel doet om misstanden aan de kaak te stellen en dat Apple hier ook in de toekomst aan blijft werken. Want, zo zegt hij, ergens voor weglopen is niet de stijl van het bedrijf.

Bronnen: Inhabitat.com, Physorg.com, New York Times, Forbes

Lees ook:

De prijs van een iPad in menselijk leed

Een schone onderbroek is van bamboe

Creatieve industrie bundelt krachten voor een groene economie