Bamboe t-shirts. Foto

We zijn zo gewend om katoen te dragen: sokken, broeken, t-shirts, ze zijn vaak allemaal van dit materiaal gemaakt. Maar katoen heeft een flinke milieu-impact en heeft ook andere nadelen. De interesse in alternatieven voor katoen groeit. Ook de Telegraaf pikt deze trend op, en wijdde een item aan bamboeondergoed. De krant interviewde ondernemer Rik Vegter, van Bamboodaddy. Deze webwinkel verkoopt sokken, shirts en onderbroeken van bamboe.

Vegter raakte geïnteresseerd in bamboe toen hij zelf een aantal jaren geleden voor het eerst bamboekleding kocht. “Je kunt er zoveel over zeggen, maar je moet het gewoon ervaren. Ik heb dat ook bij mezelf gezien. Nadat ik bamboeondergoed had gekocht, viste ik dat als eerste uit de wasmand. De rest draag ik gewoon niet meer. Voelen en dragen is geloven, zo simpel is het.” Ook de Telegraaf journalisten bleken gecharmeerd van bamboe en noemen het “een lust voor het lijf en een lust voor het oog.”

Bamboe is daarnaast een stuk milieuvriendelijker dan katoen. Om één t-shirt te maken is al gauw 125 gram pesticide nodig, aldus Vegter. “Bamboe groeit zonder bestrijdingsmiddelen. Dat is dus direct een grote winst voor het milieu en voor de mens. En de plant heeft voor de groei bovendien geen kunstmatige beregening nodig, terwijl voor de productie van 1 kilo katoen 10.000 liter water nodig is. Als je dan bedenkt dat water een heel schaars goed is.”

“Je zou zeggen dat mensen massaal op textiel van bamboe overstappen, ” aldus Rik Vegter, gedrag verander je alleen niet in één keer. Het aanbod van bamboetextiel groeit wel: “Ook grote merken stappen voorzichtig over op bamboe in plaats van katoen.”

Bron: Telegraaf

Lees ook

Een schone onderbroek is van bamboe
Bamigo bamboe kleding is een must have voor iedere man
Is biologisch eten echt gezonder?