De Zuidchinese zee is een der meest gevaarlijke zeeën ter wereld. Maar ook politiek is ze vol risico’s. China claimt bijna de hele Zuid-Chinese zee als zijn territorium, op historische gronden. Andere landen doen dat echter ook. Om de rust te bewaren (…) zet de Amerikaanse marine daar regelmatig patrouilleschepen in (de Chinezen vinden dat nogal provocerend). Een grappige ontwikkeling echter is dat Chinese vissersboten de nieuwe Amerikaanse sonar sensors hebben ontdekt… en ze opvissen om te verkopen als oud ijzer!

We schreven het al eerder: de Chinezen zijn echt meesters van het recyclen… Dus toen een tijdje geleden een Chinees vissersbootje toevallig een sonar sensor opviste dat een Amerikaanse schip had verloren dachten ze: kassa! Ze ging ermee naar de schroot-handelaar en die gaf er een goede prijs voor. De vissers werden daarvan zo enthousiast dat ze de Amerikaanse schepen gingen volgen, in de hoop op meer ‘oud ijzer’!

Het liep echter uit de hand toen de vissers kabels gingen losknippen van de sensoren die de Amerikaanse schepen achter zich aan sleepten. Ook deze sensoren werden als recycle materiaal voor goed geld aan de schroothandelaar verkocht, maar dit keer beklaagde de Amerikaanses marine zich bij de Chinese overheid. Die gaf aan dat ze de vissers ‘niet kon stoppen met vissen’…

Het liep van kwaad tot erger: sommige vissersboten gaven het vissen helemaal op en concentreerden zich puur op het volgen van de Amerikaanse marine. Op een gegeven moment was er zelfs sprake van een Amerikaanse patrouilleschip dat 6 vissersbootjes achter zich aan trok, die allemaal bezig waren om de sensoren los te knippen… De Amerikaanse marine durfde het echter niet aan om (waarschuwings)schoten af te vuren in dit controversiele gebied.

Ten einde raad kwamen de Amerikanen met een briljant idee: op hun schepen verfden ze met grote Chinese karakters de slogan: “onze sensoren bevatten geen koper en zijn niet waardevol om op te vissen”.
Of die boodschap alleen voldoende was zullen we echter niet weten, voor de zekerheid vaart er nu ook een Amerikaanse destroyer mee…

Bron: BBS.TIEXUE.NET

Lees ook:

Een schone onderbroek is van bamboe

De Wadden willen de elektriciteitskabel doorknippen

Resistente bacteriën vooral op kiloknallers