Praat mee op Twitter! Gebruik #zonneweg in je tweet.

Fietsen over gehard glas met zonnecellen eronder. Het klinkt als een idee uit een sciencefictionfilm, maar vanaf de zomer van 2013 is het mogelijk. In NoordHolland ligt dan een honderd meter lange testweg. De potentie van de zogeheten SolaRoad is groot, want alleen al in Nederland ligt maar liefst 137.000 kilometer asfalt.

De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks rond de 3500 kilowatt uur aan elektriciteit en heeft dus slechts 70 vierkante meter nodig. Bij succes is het een goudmijn, maar ook een deel van de oplossing van het energievraagstuk. SolaRoad wordt ontwikkeld door onderzoeksinstituut TNO in samenwerking met bouwbedrijf Ooms Avenhorn Groep, technisch dienstverlener Imtech en de Provincie NoordHolland.

Het idee voor SolaRoad ontstond een paar jaar geleden. ‘Ik zag een droom voor me van asfalt dat elektriciteit opwekt en via oplaadpunten elektrische auto’s aandrijft’, zegt Sten de Wit, technisch natuurkundige bij de Technische Universiteit Eindhoven en bij TNO leider van het onderzoek naar SolaRoad. ‘Bij zonnecellen willen we zo veel mogelijk oppervlakte benutten die er is’, zegt hij. ‘Dat kan bij daken, waar al steeds vaker zonnepanelen op liggen. Maar wegen liggen er al en zijn dus een interessante plek.’ Samen met zijn team ontwikkelde hij SolaRoad, de toekomstige zonneweg.
Het licht dat op de zonnecellen valt, wordt geclusterd. ‘We gebruiken speciale lenzen die het zonlicht vangen en op een bepaalde plek concentreren waar de zonnecellen liggen.’

De vraag is nog wel: hoe houd je een zonneweg schoon en voorkom je algenvorming tijdens regen? Onder meer dankzij de testweg in Krommenie moet daar een antwoord op komen. TNO streeft ernaar SolaRoad in 2015 voor fietspaden op de markt te brengen. De volgende stap is een pilotproject om een weg in een woonwijk tot zonneweg te maken. Als dat lukt, liggen er alleen al in Nederland tienduizenden kilometers asfalt klaar om vervangen te worden en auto’s van elektriciteit te voorzien.

Foto: TNO

Meer lezen?

De wereld wordt blauw

Bhutan: waar geld blauw is

Q&A met econoom Jeremy Rifkin

 

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand