Foto: Greenpeace / Beentjes

Minister Verhagen spreekt vandaag met Brabantse politici die zich zorgen maken over mogelijke opslag van kernafval in hun provincie en in het naastgelegen België. Greenpeace grijpt de gelegenheid aan om Verhagen te bewegen om zijn nucleaire ambities bij het afval te gooien en te kiezen voor schone energie. Dit deed de milieu-organisatie met een spandoek en tientallen gele vuilniszakken met het nucleaire waarschuwingslogo.

“Het is terecht dat bewoners en bestuurders zich zorgen maken,” aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. Volgens haar is er nog nergens ter wereld een veilige ondergrondse opslag van kernafval gerealiseerd. “Er is maar één echte manier om van het kernafvalprobleem af te komen en dat is stoppen met kernenergie en kiezen voor schone energie.”

In Brabant bestaat ook commotie over de plannen voor ondergrondse opslag, maar niet alleen in de provincie zelf. België heeft namelijk ook plannen om kernafval op te slaan in kleilagen in de buurt van de grens. Volgens een recent onderzoek levert het plaatsen van kernafval in diepere kleilagen geen probleem op voor Brabant.

Bron: Greenpeace, omroep Brabant, BN De Stem.

Lees ook

Meepraten over kernenergie

Algen verorberen kernafval

Een schone onderbroek is van bamboe