Sterling College, Flickr.com

Sterling College, Flickr.com

Planten halen hun energie uit zonlicht. Ze vangen het licht op en zetten dit met een speciale molecule (PS-I) om in energie. De Amerikaanse onderzoeker Andreas Mershin is erin geslaagd om die molecule aan planten te onttrekken en heeft hiermee de basis gelegd voor de ontwikkeling van plantaardige zonnepanelen.

Kunstmatig microbos
De molecule zelf levert nog niets op; die kan niet eens bestaan buiten de plant. Om de molecule ook buiten de plant ‘levend’ te houden, ontwikkelde Mershin een kunstmatig microbos. De bomen in dit microbos hebben de vorm van dennenbomen. De naalden van die bomen hebben namelijk de perfecte vorm om de maximale hoeveelheid zonlicht op te vangen. Het plantmateriaal zet het zonlicht om in energie en het microbos geleidt deze energie verder.

Goedkope zonnepanelen
Hoewel het onderzoek van Mershin nog in volle gang is, is zijn idee veelbelovend. Planten worden nu nog regelmatig weggegooid als afval. Als die planten als grondstof kunnen dienen voor zonnepanelen, dan heeft dit veel invloed op de prijs. Zeker als de techniek op grote schaal zou kunnen worden toegepast, iets dat Mershin wel voor ogen heeft.

Ook vanuit groen oogpunt bezien klinkt het idee van Mershin goed: de huidige zonnepanelen zijn niet biologisch afbreekbaar, de plantaardige variant van Mershin wordt dat in de toekomst mogelijk wel. Wel bestaan er zorgen over nanomaterialen die voor het bos gebruikt worden. De invloed van de materialen op het milieu is nog niet bekend.

Bron: Treehugger.com

Lees ook

Moleculair telen maakt GM voedsel onnodig

Een schone onderbroek is van bamboe

Zonnecellen in wegen: 137.000 km energie opwekken