bamboe ondergoed
De broers Rik en Cees Vegter wisten één ding zeker: ze wilden ‘iets’ doen met duurzaamheid en internet. Ze kochten elk eco-product dat ze konden vinden, en één stal hun hart: bamboe ondergoed. Dat besloten ze te verkopen via hun webshop bamboodaddy.nl. “Als je bamboe ondergoed in je handen hebt gehad, wil je niet meer anders,” aldus Rik Vegter. “Alleen met bamboe overtuig je de massa en maak je een gigantische stap vooruit voor de planeet.” hetkanWel interviewde deze opmerkelijke ondernemer met een missie.

Rik Vegter is jurist en voormalig advocaat, “maar ik ben vooral ondernemer”. “Ik zei tegen mijn broer Cees: we kunnen met dat internet iets doen waar we een goed gevoel bij hebben. Dat was het geval met bamboe. Vanaf het eerste moment dat ik het ging dragen, wilde ik niet meer anders. Ik haalde mijn bamboe ondergoed continu uit de wasmand, terwijl ik bijna alleen maar katoenen boxershorts, t-shirts en sokken had.”

(advertentie)
Ook benieuwd of bamboetextiel de ontdekking van de eeuw is? In de webshop van Bamboodaddy vind je een uitgebreid assortiment boxershorts, t-shirts en sokken. hetkanWellers ontvangen 10% extra korting bovenop de prijzen die op de website staan. Gebruik daarvoor deze actiecode bij het bestelproces: hkw369.

“Het ging ons om de vraag: wat geeft nou het meest positieve effect op het milieu? Het enige wat ons betreft dan telt is: het grote publiek. Als die een bepaalde kant op gaat, dan ga je grote milieueffecten bereiken. Toen wij bamboe in handen hadden, dachten we: dit is een product waarvoor het grote publiek bereid is om de stap te zetten, weg van katoen.”

Bamboe boxershort van bamboodaddy.nl

Wat is er zo bijzonder aan bamboe ondergoed?

“Als mensen bamboe voelen dan zijn ze verkocht, zo zacht is het. Het blijft langer fris, dat merk je vooral bij sokken. Ik vraag me soms af: heb ik deze sokken al vier dagen aan? Kan dat wel? Met katoen kan dat echt niet. Onze grootste uitdaging met Bamboodaddy is nu: mensen tevreden houden die hun producten nog niet hebben gekregen. Het wordt bijna uit onze handen gegrist. Ik vind het de ontdekking van de eeuw.”

Is bamboe ondergoed beter dan bio-katoen?

“Het grote publiek wil wel bamboe ondergoed kopen, omdat het zo goed is. Tussen bio-katoen en katoen voel je geen verschil. En wat je voelt en hoe je het draagt, dat is waar de consument op let. En de consument is de groep die bepaalt wat er geproduceerd wordt.”

“Katoen blijft katoen. Voor 1 kilo bio-katoen – dat is een t-shirt en een spijkerbroek – heb je nog steeds 10.000 liter water nodig. Dat water moet toch ergens vandaan komen. Daarbij is de opbrengst van bamboe vele malen hoger dan katoen. Ik zou liever zien dat katoenboeren overgaan op bamboe.”

Ben je met Bamboodaddy gestart omdat je een groen hart hebt of omdat je ondernemer bent?

“In eerste instantie als ondernemer. Ik geloof er heilig in dat je als ondernemer de wereld kan veranderen. Ondernemers kunnen veel waarde toevoegen aan maatschappelijke issues waar mensen zich druk over maken. Omdat wij dingen op een heel andere, pragmatische manier benaderen: wat geeft nou de grootste milieu-opbrengst? Bij bamboe viel alles op z’n plek: het is én duurzaam én beter.”

Er is ook kritiek op bamboetextiel: er worden chemicaliën gebruikt om viscose te maken van bamboe. En als het eenmaal viscose is, weet je ook niet meer zeker of het wel van bamboe komt. Het kan ook synthetisch gemaakt worden.

“Wij doen alleen maar zaken met leveranciers die een naam te verliezen hebben. Als Calvin Klein geen bamboe in zijn producten stopt… We gaan de gangen na van de leveranciers, voor zover dat kan. De herkomst is soms heel erg moeilijk om te herleiden. Daar zitten meer retailorganisaties mee. Steeds meer onderdelen van het uiteindelijke productieproces van bamboetextiel voldoen aan de Global Organic Textile Standards (GOTS), een heel belangrijke norm. Er is één fabriek in China die patent heeft op de productie van bamboetextiel. Die wordt zeer streng gecontroleerd. Vrijwel alle leveranciers halen daar hun bamboetextiel vandaan, dat Öko-tex100 gecertificeerd is.”

“Maar onze belangrijkste vraag is: wat heeft het allergrootste positieve effect? En dat is als het grote publiek bamboe ondergoed omarmt en afstapt van conventioneel katoen. Want er is niets zo slecht als conventioneel katoen. Wij willen graag een paar volle emmers op de gloeiende plaat gooien.”

“Ons gaat het om de nieuwe duurzaamheid: dat het grote publiek overstapt op duurzame producten en zich daarbij niet richt op labels. Het interesseert me niet of mensen duurzaam willen doen. Als ze maar duurzaam kopen. Het gaat niet om certificaten. Waar het om gaat is de toekomst en onze kinderen. Dat klinkt een beetje poëtisch, maar dat wordt soms wel een beetje vergeten.”

Gaan jullie naast de verkoop van bamboe ondergoed ook kleding voor vrouwen verkopen?

“Ja. Ik heb net de opdracht gegeven om die te laten bouwen. Het wordt trouwens bamboomommy.nl. Die vraag is heel veel gesteld.”

Lees ook:

Een schone onderbroek is van bamboe
Interesse in bamboe ondergoed groeit