Bron: www.thenewmotion.nl

Nederland loopt meestal niet voorop met duurzame initiatieven, maar volgens Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu, wordt de A15 een ‘elektrisch walhalla’. Het moet nationaal en internationaal hét voorbeeld worden voor duurzame mobiliteit met de meest innovatieve en duurzame mobiliteits- en energietechnieken. Veertig duizend mensen gaan er rijden in elektrische auto’s op groene stroom die langs de snelweg is opgewekt.

Milieudefensie, Natuur & Milieu, Athlon Car Lease, The New Motion en de Postcode Loterij willen elektrisch rijden op éch groene energie een stevige impuls geven. Daarom zetten ze hun schouders onder het project ‘Drie keer groener: duurzame energiesnelweg A15′. De snelweg loopt van Nijmegen naar Hoek van Holland, door de Betuwe, het Rivierenlandschap, het Groene Hart, langs de Drechtsteden en Rotterdam.

De partijen zorgen voor een zichtbaar lint van zonnepanelen op de geluidschermen en op de daken van (boeren-)bedrijven langs de A15. Daarnaast moet de ontwikkeling van windparken langs de snelweg en in Rotterdam voor voldoende stroom zorgen om de elektrische auto’s op te laden.

Ook zullen elektrische deelauto’s worden aangeboden aan zelfstandige ondernemers en bedrijven in het gebied rond de A15. Deze auto’s zijn voor zakelijk gebruik inzetbaar en onderling uitwisselbaar. Daarnaast krijgen gezinnen een aantrekkelijk aanbod om een elektrische auto uit te proberen die rijdt op groene stroom.

De initiatiefnemers hopen met het project niet alleen de acceptatie en introductie van elektrische auto’s te versnellen maar ook de publieke en politieke betrokkenheid te vergroten voor de ontwikkeling van windenergie en andere schone energievormen langs (snel)wegen.

Bronnen: Milieudefensie en After Sales Magazine

Jij kan het ook: Elektrisch rijden