Blijft het lastig om ongezonde snacks te laten staan? Twee recente onderzoeken geven een extra reden om het niet in huis te halen: er bleek een verband tussen gezonder eten en de meest voorkomende psychische aandoeningen zoals depressie en angststoornis.

Zo zagen tieners die hun eetpatroon verbeterden hun geestelijke gezondheid vooruit gaan en bracht gezonder eten ook bij volwassen vrouwen een kleinere kans op psychische problemen met zich mee.

Het eerste onderzoek werd gehouden onder ruim duizend vrouwen. Na correctie voor leeftijd, status, opleiding en gezondheidsgedrag bleek het ‘traditionele’ voedingspatroon, dat bestaat uit groente, fruit, vlees en vis, samen te hangen met een kleinere kans op depressie en/of angststoornissen. Het zogenaamde ‘westerse’ dieet, met voornamelijk bewerkt of gebakken voedsel, geraffineerde granen, suikerproducten en bier, bracht daarentegen een grotere kans op deze aandoeningen met zich mee.

Het tweede onderzoek van hetzelfde team van de University of Melbourne richtte zich specifiek op tieners tussen de 12 en 18 jaar. Dit onderzoek gaf aanwijzingen dat een gezonder voedingspatroon leidt tot verbetering van de geestelijke gezondheid. Tijdens de onderzoeksperiode van twee jaar zagen de onderzoekers dat de tieners die hun voeding verbeterden, psychologisch beter gingen functioneren. Bij degenen die ongezonder gingen eten, ging de geestelijke gezondheid achteruit.

Het gezonde eetpatroon had dagelijks twee tot vier porties groente en fruit als basis. Bewerkt voedsel als patat, gebakken en gefrituurd voedsel, chocola, zoetigheid en ijs werd volledig vermeden.
Bekend is dat ongeveer 75 procent van de psychische problemen stamt uit de adolescentie, wat extra reden geeft om ook als jongere het chocolade-ijs en patat wat vaker te laten staan.

Bronnen:
Am. Journal of Psychiatry, PLoS ONE
Dit artikel is op basis van een artikel uit het maartnummer van Medisch Dossier

Foto: D Sharon Pruitt, Flickr.com

Meer lezen?
Natuurlijke afslanksupplementen
De kracht van suggestie
Je doet wat je eet – voeding als oplossing voor ciriminaliteitVolg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand