Foto: Johan Roeland / hetkanWel

KPN maakte gisteren bekend dat klanten hun telefoon voortaan kunnen leasen. Deze stap maakt het voor consumenten veel aantrekkelijker om hun mobiel netjes te recycleren.

Klanten kunnen bij een Hi abonnement van KPN een nieuwe mobiel aanschaffen. Zij betalen hiervoor maandelijks een leasebedrag. Na afloop van het abonnement kan de klant ervoor kiezen om het toestel in te ruilen, in te leveren of over te nemen.

Deze leaseconstructie geeft klanten een krachtige prikkel om mobieltjes te recycleren. Volgens experts verdwijnen de meeste oude mobiels in bureaulades of zelfs in de vuilnisbak. Slechts 10% wordt netjes hergebruikt. Dat is zonde van alle kostbare materialen die in elektronica zitten, zoals goud, zilver, koper en palladium. Goed hergebruik maakt de milieu-impact van mobieltjes een stuk lager.

Niels Oskam van Rankabrand.org noemt de toestellease daarom een “kleine revolutie in het businessmodel” van telefoonbedrijven en ziet het als een stap op weg naar een “circulaire economie” waarin 100% van de mobiele telefoons hergebruikt worden.

Het is overigens niet bekend of de toestellease ook vanwege milieu-overwegingen tot stand is gekomen.

Bronnen: KPN, rankabrand, recell

Lees ook 

Plastic uit tuinafval

Verwelkom de lente met actie tegen zwerfvuil

Hollandse broers willen mannen billen bekleden met bamboe