Bron: Gatis Gribusts (Flickr.com)

Recent onderzoek van de Wake Forest Baptist Universiteit in de Verenigde Staten wijst uit dat meditatie effectiever kan zijn dan morfine. Bij meditatie bleek de pijn met 40% te verminderen en de ongemakken die men ervaart bij pijn, verminderde met 57%. Morfine en andere medicatie verlagen de pijn gemiddeld met 25%. Onderzoeksleider Fadel Zeidan zegt over deze resultaten: “Dit is de eerste studie die aantoont dat ruim een uur meditatie de ervaring van pijn en pijngerelateerde hersenactiviteit drastisch vermindert.”

Meerdere niveaus
Eén van de redenen dat meditatie zo effectief is in het blokkeren van pijn, is dat het niet werkt op slechts één plaats in de hersenen. “Het vermindert pijn op meerdere niveaus,” aldus Rochert Coghill, onderzoeker en professor neurobiologie en anatomie aan de Wake Forest Baptist Universiteit. “Des te meer gebieden worden geactiveerd, des te minder pijn.” De onderzoekers adviseren naar aanleiding van de onderzoeksresultaten om standaard meditatie te gebruiken in de klinische praktijk.

Ontspanning verzacht pijn
Dit wetenschappelijk bewijs kwam voor mensen uit het vak niet als verrassing. Subhana Barzaghi leerde al ademhaling- en meditatietechnieken toen ze vroedvrouw was. Deze technieken hielpen pijn, veroorzaakt door weeën, te verlichten. Inmiddels is Subhana meditatiedocent van het meditatiecentrum Bluegum Sangha in Sydney: “De meeste mensen hebben een gewone reactie op pijn. We willen er vanaf en verzetten ons ertegen. Maar meditatie leert ons te stoppen met reageren. En in plaats van weerstand te bieden, wat meer spanning veroorzaakt, proberen we ons te ontspannen. Als we dit doen, verzacht de pijn en zal het verdwijnen.”

Bron: Sydney Morning Herald

Lees ook
Hollandse zweetvoeten bestrijden malaria in Afrika
Een schone onderbroek is van bamboe
5 inspirerende eco-huizen