Nike

Nike

Het Nederlands elftal heeft een opvallend nieuw uittenue: het is helemaal zwart én het is grotendeels gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Volgens een woordvoerder van Nike zorgt de kleur voor een krachtige en autoritaire uitstraling. Dat past prima bij het ontzag dat veel andere teams hebben voor het Nederlands elftal. Uiteraard zijn er ook wat oranje elementen in opgenomen, bijvoorbeeld op de borst en aan de binnenkant van de mouwen.

254.000 kilo afval
Het is niet voor het eerst dat onze nationale trots te zien is in ‘tweedehands’ kleding: ook tijdens het WK in Zuid-Afrika droegen de spelers al shirts die gemaakt waren van plastic flessen. Dit gold overigens ook voor veel andere teams: kledingsponsor Nike gebruikte in totaal 13 miljoen petflessen om shirts te maken voor de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Australië, Zuid-Korea, Portugal, Servië, Slovenië en Nederland. Volgens Nike leverde de inzet van plastic flessen een afvalbesparing van maar liefst 254.000 kilo op.

Dat getal kan alleen maar oplopen, want waar in 2010 nog 8 flessen nodig waren om één shirt te maken, zijn er nu al 13 gebruikt.

Oude en nieuwe meesters
Ook in het ontwerp komt het idee van recycling terug. In de ontwerpfase worden gesprekken gevoerd met (oud-)spelers, trainers en supporters om inspiratie op te doen. Dit jaar wordt via de tekst ‘nieuwe meesters’ in de kraag verwezen naar oude meesters als Rembrandt en Vermeer, die – net als de voetballers van nu – ook ver buiten Nederland bekend zijn.

Bron: BNR, HVC

Lees ook:

Plastic uit tuinafval
Chemicaliën in plastic afval belangrijke oorzaak diabetes epidemie
Een schone onderbroek is van bamboe