Bron: Jude Doyland (Flickr.com)

De temperaturen stijgen en het wordt langer licht. Dat betekent dat het voorjaar eraan komt en dus is het tijd voor de grote schoonmaak. Maar gewone schoonmaakmiddelen zitten vol met ingrediënten die niet gezond zijn voor ons of voor de planeet. Zo maak je jouw eigen eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen.

Allesreiniger
Combineer 1 deel water met 1 deel witte azijn in een fles met verstuiver. Je kunt dit gebruiken om werkbladen, glas en spiegels schoon te maken. Maar ook de muren van de douche worden schoon met dit zelfgemaakte schoonmaakmiddel. Mocht je de geur niet aangenaam vinden, gebruik dan 1 deel wodka met twee delen water.

Schuurmiddel
Als je iets écht goed schoon wilt krijgen, is een schuurmiddel wel handig. Meng een half kopje zuiveringszout met een paar druppels vloeibare zeep. Gebruik het om het bad, tegels en wastafels schoon te schrobben.

Vlekkenverwijderaar
Heb je een hardnekkige vlek op het aanrecht? Spuit een beetje citroensap op de vlek, laat het intrekken en neem het daarna af met een doekje.

Vloerreiniger
Borax is een goed desinfecterend middel en bij de meeste drogisterijen te koop. Meng een half kopje Borax met een halve liter warm water. Je kunt hier uitstekend de badkamer en keukenvloeren mee schoonmaken. Gebruik hiervoor een mop of swiffer. Voor houten vloeren kun je beter een stoomvloerreiniger voor gebruiken. Hier heb je verder geen schoonmaakmiddelen voor nodig, oud water is voldoende om de vloer te ontsmetten.

Bron: Greenupgrader.com
Lees ook
Een schone onderbroek is van bamboe
Je huis schoon zonder chemische stoffen
Shampoo bevat stof die hersenstelsel aantast