Graadmeter 2012 – Bron: www.greenpeace.nl

Energiebedrijven zijn niet altijd zo groen als ze beweren. In een onderzoek van SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) in opdracht van Greenpeace en de Consumentenbond, worden 22 energiebedrijven – zowel leveranciers die zelf stroom produceren als leveranciers die via de markt inkopen – langs de duurzame meetlat gelegd. Deze Graadmeter 2012 laat zien welke leveranciers écht bijdragen aan een duurzame samenleving. Naast de productie en inkoop van stroom, worden ook de investeringen in nieuwe productiebronnen meegenomen.

Essent en E.ON verkopen weliswaar groene stroom, maar investeren intussen ouderwets in kolencentrales. Hiermee blokkeren zij de overgang naar een schone, veilige energiehuishouding. Andere bedrijven, zoals Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, zeggen 100 procent groene stroom te leveren en laten klanten denken dat ze goed bezig zijn. Maar in de praktijk blijkt dat deze bedrijven helemaal niet bijdragen aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met goedkope certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen.

Als je wilt investeren in een echt duurzame energiehuishouding, kun je volgens het SOMO-rapport het beste kiezen voor Windunie, Greenchoice, Noord Hollandse Energie Corporatie, Eneco of Dong Energy. Die bedrijven bieden niet alleen een label ‘groene stroom’ aan, maar dragen ook daadwerkelijk bij aan de overgang naar een schone en veilige energievoorziening, zoals hetkanWeller St. Maarten ook al schetste in zijn analyse van de beste aanbieders van groene stroom.

– Klik op de foto voor een uitvergroting van de graadmeter.
– Lees hier het gehele rapport.

Lees ook:

De beste aanbieders van groene stroom

Groene stroom wint sterk aan populariteit

Bamboe als alternatief voor katoen. De feiten op een rij.