Graadmeter 2012 – Bron: www.greenpeace.nl

Vorige week publiceerden de Consumentenbond en Greenpeace de Graadmeter 2012, een ranglijst van groene stroomleveranciers. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat bedrijven als Essent en E.ON weliswaar groene stroom verkopen, maar ondertussen investeren in ouderwetse kolencentrales. Daarmee dragen ze niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt.

Vooral de lage positie van E.ON is opvallend, want die zijn vorig jaar november uitgeroepen tot groenste stroomproducent ter wereld, tijdens de Global Energy Awards georganiseerd door Platts, een toonaangevend informatiebureau voor energie en grondstoffen.

Speciale aandacht in het juryrapport van Platts ging uit naar de inspanningen op het gebied van windenergie. “E.ON gaat vooral bij de ontwikkeling van offshore windenergie wereldwijd aan de leiding.” Het onderdeel van E.ON met als naam Climate & Renewables werd in New York onderscheiden als beste ontwikkelaar van windmolenparken op volle zee.

Maar waarom staat E.ON dan zo laag in de Graadmeter 2012? Rolf Schippers, campagneleider klimaat & energie van Greenpeace: “We hebben alleen gekeken naar europa, terwijl E.ON een wereldwijde speler is. Het is een groot bedrijf met hoge investeringen, in absolute aantallen. Maar wij hebben juist ook gekeken naar het relatieve aandeel van duurzame energie in de totale mix. Dan komt E.ON minder sterk uit de verf, zeker in Europa.”

Maar volgens Platts werd bijna de helft van alle windturbines op zee in Europa door E.ON geplaatst. Dat lijkt toch een stevige bijdrage aan de productie van de totale groene stroom capaciteit. Hoe kan het dan dat ze toch zo laag eindigen?

Rolf Schippers: “In de onderstaande tabel [klik op de afbeelding voor een vergroting, red.] zie je een overzicht van de Europese investeringen van energiebedrijven in wind, water, zon, kolen, etcetera. Daaruit blijkt dat E.ON maar 3,6% van zijn investeringen uitgeeft aan windcapaciteit. In absolute cijfers gaat het om 205 MW, en dat is nog altijd minder dan de investeringen in wind van onder meer Electrabel, RWE/Essent en Vattenfall/Nuon. De cijfers zijn geverifieerd door de energiebedrijven zelf.”

Bronnen: Graadmeter 2012 van Greenpeace en Consumentenbond, uitgevoerd door SOMO, Club van 30 en hetkanWel.

Lees ook:

De beste aanbieders van groene stroom

Groene stroom wint sterk aan populariteit

Bamboe als alternatief voor katoen. De feiten op een rij.