De Canadese Thomas en Juanita Hansen bestelden twee fietsen voor grote maten, omdat ze niet genoeg lichaamsbeweging kregen. Alleen de hond uitlaten was niet voldoende en joggen was geen optie. In het fitnesscentrum zou iedereen ze hebben aangegaapt. Hij woog 190 kilo en zijn vrouw 117. ‘Fietsen kon wel, en het is iets wat mensen met een normaal gewicht ook doen’, vertelt Thomas Hansen. Als je zo zwaar wordt dat je stoel in een restaurant je niet houdt, ‘krijg je de neiging je wereld kunstmatig kleiner te maken’, legt hij uit. ‘De fietsen zorgden voor een normaler leven. We kregen meer zelfvertrouwen en als je eenmaal resultaat ziet, gaat het steeds beter.’

Sinds Joan Denizot in 2006 haar bedrijf Super Sized Cycles oprichtte, heeft ze ongeveer vijfhonderd fietsen verkocht. De fietsen worden via internet verkocht en zijn bestemd voor klanten die tot wel 250 kilo wegen. Het Amerikaanse bedrijf bedient een groeiend segment van de bevolking: het aantal mensen met obesitas is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sinds 1980 verdubbeld. ‘Een op de drie Amerikanen heeft obesitas en in 2020 zal dat de helft zijn’, zegt de 53-jarige brunette, die er niet voor terugdeinst het woord ‘dik’ te gebruiken.

‘Ik weet dat het voor veel mensen nog gevoelig ligt, maar voor mij is het geen taboe. Ik ben gewoon dik.’ Denizot weegt ‘stukken meer’ dan honderd kilo. Het bedrijf is uit haar eigen behoefte voortgekomen. Toen Denizot herstelde van een maagverkleining en zich net zo zorgeloos als vroeger wilde bewegen, was er geen fiets te vinden waarop ze zich prettig en veilig voelde. ‘Zodra ik op een fiets ging zitten, waren de banden plat’, vertelt ze. Haar fietsen hebben bredere, steviger wielen en banden, bredere zadels, pedalen die verder uit elkaar staan en een sterk frame van chromolystaal. Ze beschouwt ze als een middel om mensen met ernstig overgewicht in beweging te krijgen.

Dankzij hun superfietsen en een dieet hebben de Hansens de pondjes eraf gefietst. Door het fietsen, langzaam opgebouwd tot drie tot vijf keer per week twintig minuten, is Thomas in acht maanden tijd 95 kilo en Juanita 40 kilo afgevallen. Met de fiets als springplank naar een betere gezondheid is Thomas een ‘sportfreak’ geworden hij is vijf dagen per week anderhalf uur bezig in de fitnessclub en overweegt dit jaar mee te doen aan de marathon van New York. | Meer informatie: www.supersizedcycles.com

Meer lezen?

Het water onder onze voeten

Wat wij dromen verbindt ons

Vijf stappen om bewust te worden van je gezondheid

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand. Het nieuwe nummer van Ode is nu ook te krijgen via de app ‘Tijdschrift’.