Foto: DBarefoot via Flickr.com

 

Baking soda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout kun je gebruiken om heerlijke koekjes en gebak mee te maken. Maar wist je dat je het ook kunt toepassen voor beautydoeleinden?

  • Tandpasta.

Misschien heb je het wel eens op tandpasta gezien: ‘Nu met baking soda’. Vroeger toen tandpasta nog minder synthetisch was, bestond het juist hoofdzakelijk uit baking soda. Vermeng in een bakje baking soda met een paar druppels etherische olie zoals pepermunt voor de smaak en je hebt je eigen home-made (poeder)tandpasta.

  • Deodorant. Baking soda zó onder je armen of mengen met maïzena, een basisolie en eventueel een etherische olie voor een lekker geurtje.
  • Facescrub. Neem voor drie theelepels baking soda één theelepel water. Vermeng dit in een bakje en masseer het zachtjes over je gezicht.
  • Shampoo. Natuurcosmeticashampoo is fijn en vaak mild voor je hoofdhuid, maar helaas krijg je niet altijd even goed residuen zoals vet van haarproducten weg. Doe een klein beetje baking soda in de palm van je hand en vermeng dit met je shampoo voor een beter resultaat. Je kunt het trouwens ook zonder shampoo gebruiken voor de ‘no poo methode’.
  • Borstelreiniger. Bakje water met een volle theelepel baking soda en je hebt een prima borstel-, kammen- en make-upkwastenreiniger.Let op: baking soda is geen gewone soda en ook geen baking powder of bakpoeder. Ga echt voor baking soda, natriumbicarobnaat, soda bicarbonaat, dubbelkoolzure soda, natriumwaterstofcarbonaat of zuiveringszout (allemaal dezelfde benamingen voor hetzelfde product).

    Wil je weten wat je nog meer kunt doen met baking soda? Je kunt het voor wel 40 (!) dingen gebruiken.