Bron: Lec (Flickr.com)

De Britse design-student Kieron Scott-Woodhouse lanceert binnenkort ADzero, ’s werelds eerste smartphone gemaakt van bamboe dat speciaal behandeld is voor duurzaamheid. Woodhouse heeft de telefoon gemaakt van vier jaar oude biologische bamboe, terwijl hij nog studeerde aan de Middlesex University. De 23-jarige ontwerper was gefrustreerd door het gebrek aan variatie in de markt voor mobiele telefoons. Een ondernemer die gespecialiseerd is in hoogtechnologische producten online zag foto’s van het prototype en bood financiële ondersteuning.

Bamboe
Bamboe is niet alleen mooi om naar te kijken, het is ook één van de meest duurzame materialen in de wereld. Kieron-Scott: “Bamboe lijkt misschien een vreemd materiaal om te gebruiken voor een telefoon, maar het is eigenlijk extreem sterk en zeer duurzaam. Dat zijn perfecte omstandigheden voor dit soort toepassingen.” Het voordeel van bamboe is dat het heel snel groeit, tot wel een meter per dag. Daarnaast hoeft het niet herplant te worden, het groeit via een wortelstelsel. Daarnaast heeft bamboe weinig water nodig en kan het bijna overal groeien, zelfs in Nederland.

De bamboe-telefoon is dus vriendelijker voor het milieu dan smartphones van staal en kunststof. Het unieke toestel is gemaakt van zoveel mogelijk materialen uit natuurlijke bronnen. De telefoon zal groter zijn dan de iPhone 4S, maar weegt de helft minder. Daarnaast is de ADzero voorzien van een camera.

Afstuderen
Woodhouse was in eerste instantie van plan om de telefoon te gaan verkopen in China, maar kreeg zoveel interesse tijdens de Londen Design Week, dat hij besloot zijn tactiek te veranderen. Hij regelt de lancering naast zijn studie, want hij moet ook afstuderen dit jaar. Woodhouse: “De hele ervaring tot nu toe is ongelooflijk en totaal onverwacht. De combinatie van afstuderen en werken is een uitdaging, maar mijn studie en dit project vullen elkaar goed aan. Het is een geweldig begin van mijn carrière. Ik kan niet wachten om mijn mobiele telefoon in de winkels te zien.”

Bron: Inhabitat.com, Middlesex University

Lees ook
Kerken geven zegen aan groene energie
Een schone onderbroek is van bamboe
Recordtocht over de zuidpool alleen op zonne- en windenergie