Zijderups. Foto: Alberto Aletigi, Flickr

De beste bezuiniging is economische groei. Maar kunnen we ook op een schone manier groeien, dus groen en eerlijk? Volgens ondernemer en auteur Gunter Pauli wel. Hij stelt daarvoor geen ‘groene’ maar een ‘blauwe’ economie voor. Blauw naar de lucht, de zee en de kleur van de aarde vanuit het universum. Volgens hem is een blauwe economie goedkoper én duurzamer doordat ze het voorbeeld volgt van de natuur.

Volgens Pauli heeft de natuur antwoorden en oplossingen voor alle uitdagingen en problemen waarvoor de mens zich gesteld ziet. Een belangrijk kenmerk van het ‘blauwe economische denken’ is dat er geen afval bestaat. De natuur laat ook geen afval achter. Wat de ene soort achterlaat, dient als grondstof voor de andere soort. Neem een scheermes, gemaakt van titanium, een grondstof die met dure mijnbouw wordt gewonnen. Na een week wordt dat mesje weggegooid en in een enkel geval misschien gerecycled.

Pauli stelt daarom een mesje van zijde voor. Zijden draden kunnen evengoed baardhaar scheren als titanium mesjes. En zijde is een hernieuwbare grondstof, afval van de zijdeproductie is compost voor een nieuw natuurlijk proces. Op grote schaal geproduceerd zijn zijden scheermesjes beduidend goedkoper dan titanium mesjes. En een groei van de zijdeproductie zorgt voor meer werkgelegenheid dan het winnen van titanium, dat vooral met machines gebeurt.

Veel mensen lopen al rond met ideeën als een scheermes van zijde. Dus wat we nu nodig hebben, zijn ondernemers die daar werk van maken. Volgens dit filmpje over de blauwe economie moet daarom een hele generatie idealistische entrepeneurs opstaan die zich niet afvragen hoe de appel uit de boom valt – Newton ontdekte dit al honderden jaren geleden-, maar die zich afvragen hoe de appel ín de boom kwam.

Onze partner Ode, organiseert een evenement met Gunter Pauliop 22 maart 2012 waarin hij een gepassioneerd pleidooi houdt voor de blauwe economie.

Lees ook:

Het antwoord op de crisis is blauw

Haarverf naar voorbeeld van vlinders en nog 3 innovatie op basis van de natuur

The Blue Economy maakt kernenergie overbodig