Foto: Marcus Kwan, Flickr

Op hetkanWel besteedden we er al aandacht aan: de slechte arbeidsomstandigheden in Apple fabrieken. (hier, hier, hier en hier.) Maar deze omstandigheden vind je niet alleen bij Apple. Ook Acer, Dell, HTC en andere elektronicafabrikanten verdienen over de ruggen van slechtbetaalde arbeiders. Waarom zijn we dan zo streng voor Apple? Rankabrand, de site die merken onderzoekt op duurzaamheid, geeft het antwoord.

“Als het om invloed gaat, hebben weinig bedrijven dat meer dan Apple. Na het afkondigen van de jaarcijfers voor 2011, staat Apple aan de top van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Apple heeft $100 miljard aan reserves. Het bedrijf verkocht vorig kwartaal meer dan 37 miloen iPhones, dat gaat richting een half miljoen per dag. En de winstmargers zijn ongekend hoog (bijv. 40% op een iPhone). Als er dus één elektronicabedrijf is dat de wantoestanden in de productieketens voor eens en altijd kan aanpakken, dan is het Apple.”

*update*: Rankabrand oprichter Niels Oskam is vanavond te zien in Eenvandaag over Apple
*update2*: het blijkt dat Niels zaterdagavond te zien zal zijn

Lees het hele artikel op Rankabrand.