Beeld presentatie ‘Echte Prijs’

In de winkel betalen we niet de ‘echte prijs’ voor onze producten. Wat we betalen, is meestal te goedkoop, maar iemand draait uiteindelijk wel op voor onze koopjes. Wie dat zijn? De allerarmsten in de wereld en onze kleinkinderen.

Dat zegt Michiel Scholte, één van de initiators achter het project ‘De Echte Prijs’. Michiel Scholte: “Als we een pak rijst kopen, dan betalen we niet voor de sociale schade die ontstaat als een Vietnamese veldarbeider werkt onder onmenselijke omstandigheden. Als we een reep chocola kopen, dan betalen we niet voor de milieuschade die ontstaat doordat er een vervuilende vloot vanuit Ghana komt. Maar die rekening moet wel betaald worden. In de huidige economie draaien onze kleinkinderen en de allerarmsten op voor het verschil tussen de prijs en de Echte Prijs.”

Zo dragen we met elke aankoop bij aan de vernietiging van de aarde en de mensen die er op wonen. Een duurzame economie is daarom een economie waarin er geen verschil is tussen de winkelprijs en de Echte Prijs. Maar hoe weten we de Echte Prijs? Hoe vergelijk je de milieuschade van een stukje soja met een stukje echt vlees?

“Nu wordt het leuk”, zegt Michiel Scholte in het onderstaande filmpje. “Wetenschappers hebben een manier gevonden om de schade in kaart te brengen en uit te drukken in geld. Wij gaan die methode toepassen om een echte prijsstandaard te maken. ”

Zo wil Michiel Scholte samen met consumenten, producenten en belanghebbenden, naar een groene en vitale economie in 2035 waarin wij kunnen kiezen voor soja, chocola of vlees met de Echte Prijs.

Daarvoor heeft Michiel Scholte een ambitieuze agenda in 3 fasen opgesteld: in fase 1 (2012-2015) wordt de organisatie opgezet en worden met strategische partners de Echte Prijs Standaard (EPS) ontwikkeld aan de hand van pilots in de voedsel-, textiel- en chemiesectoren. In fase 2 (2015-2020) volgt de EPS voor alle private en publieke sectoren. In 2020 is de echte prijs van alle producten bekend. In fase 3 (2020-2030) wordt een benchmark-consumentenlabel ingevoerd voor producten die goed op weg zijn om in 2030 geheel duurzaam te zijn. Ook wordt een EPS-certificatieprogramma ingevoerd voor accountants en consultants die de EPS voor bedrijven uitrekenen en controleren.

In zijn strijd voor een Echte Prijs krijgt Michiel Scholte krachtige steun van de ASN Bank, want hun community met 45.000 leden, heeft dit project geselecteerd in de Top 10 Duurzame Talenten.
Dat betekent dat De Echte Prijs het komend jaar wordt gevolgd, begeleid en geholpen om hun droom voor de wereld waar te maken en op een hoger niveau te tillen. Iedereen die wil, mag meedenken, tips geven, alles is welkom.

Lees ook:

De Wadden hebben een groene man op de maan

De prijs van een iPad in menselijk leed

Is onze wegwerpcultuur de oorzaak van recessies?