Het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika leverde vorig jaar op het wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland een heroïsche strijd, terwijl intussen thuis met een belangrijk spelelement werd geëxperimenteerd. Het unieke project The Touch Initiative is een marketingcampagne die werkloze naaisters steunt door ze rugbyballen te laten stikken souvenirs gemaakt van hergebruikt materiaal. Het bureau in Johannesburg dat achter dit project zit, zegt dat het uiterst noodzakelijke banen creëert én de hoeveelheid afval vermindert.
‘Wanneer je je geld sociaal verantwoord besteedt, krijg je veel meer promo voor je poen’, aldus Thurlow Hanson-Moore, mede-oprichter van reclamebureau The Win Win Group, dat het project heeft bedacht. Het bedrijf koos een organisatie voor arbeidsbemiddeling als partner om trainingen te geven, en om in een plattelandsgebied met veel mijnbouw patronen en materiaal te leveren aan zeventien naaisters zonder werk. De ovale ballen worden gemaakt van canvas dat eerder werd gebruikt voor reclame-uitingen, dat gratis wordt geleverd door een firma die buitenreclame verzorgt. Ze worden per stuk gevuld met meer dan 25 plastic draagtassen, die uit het straatvuil worden gehaald.

Deze ballen zult u niet bij officiële wedstrijden zien. Ze voldoen niet aan de voorschriften, maar zijn verder heel bruikbaar. Ze doen het prima bij informele rugbywedstrijden op het strand, zegt Hanson-Moore. En ze kosten ongeveer de helft van een conventionele rugbybal, circa vijftig rand (4,50 euro). De vrouwen die ze in elkaar stikken, ontvangen tot wel 200 rand per dag (18 euro), wat in dat gebied geen slecht salaris is. The Touch Initiative kwam precies op tijd om in te haken bij de opwinding rond het wereldkampioenschap rugby, dat maar eens in de vier jaar wordt gehouden. Tegen het einde van het jaar had het project ongeveer 4000 rugbyballen opgeleverd en daarvan circa 3500 verkocht op festivals, in winkelcentra of via directe bestellingen.
Maar nu het kampioenschap achter de rug is, is het duidelijk dat het project niet op rugbyballen alleen kan drijven, aldus Hanson-Moore. Ze hebben vorig jaar een voorraad kerstkousen geproduceerd die van hetzelfde oude reclamemateriaal waren gemaakt. In de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië willen ze ballen gaan maken voor wedstrijden op straat.

Foto: Doug Place

Meer lezen?
Creativiteit door kritieksessies bij Pixar
Klopt stress, angst en trauma’s weg met EFT-therapie
Ode aan het Noorderlicht

 

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand