Foto: Nicholas_T, Flickr

Schoenenfabrikant TOM’s roept mensen over de hele wereld om op 10 april 2012 één dag zonder schoenen te lopen. Zo willen zij laten voelen hoe belangrijk het dragen van schoenen is voor kinderen. Want er zijn nog veel te veel kinderen die blootsvoets door het leven gaan.

Voor ons is het dragen van schoenen de normaalste zaak van de wereld, maar dit geldt niet voor iedereen op de wereld. Over de hele wereld zijn er nog steeds miljoenen kinderen zonder het juiste schoeisel, waardoor zij niet beschermd zijn tegen verschillende infecties en ziekten. Toen Blake Mycoskie dit tijdens een reis door Argentinië ontdekte, richtte hij TOM’s op. Dit bedrijf schenkt een paar nieuwe schoenen aan een noodlijdend kind bij elk paar schoenen dat wordt verkocht. In 2010 hebben ze maarliefst 1 miljoen paar schoenen weg gegeven wereldwijd aan kinderen die deze het hardst nodig hadden.

Waarom? “Omdat het verschil maken voor miljoenen kinderen over de hele wereld net zo makkelijk zou moeten zijn als het uittrekken van je schoenen.”, aldus Blake Mycoskie.

Dinsdag 10 april zal “One Day Without Shoes” plaatsvinden. TOM’s organiseert zelf in verschillende wereldsteden, waaronder Amsterdam, een speciaal evenement. Iedereen wordt dan gevraagd om zijn of haar schoenen uit te trekken en zo te voelen dat je op blote voeten meteen heel erg kwetsbaar bent.

Feiten

Hieronder de aantallen van de mensen die slachtoffer zijn geworden van ziektes die voorkomen kunnen worden door het dragen van schoenen.

4 miljoen mensen hebben Podoconiosis, een ziekte die je verzwakt en misvormd door een vervuilde bodem.

740 miljoen mensen worden door mijnworm getroffen die intestinale pijn, zwakheid en cognitieve beschadiging kan veroorzaken.

30 duizend mensen wonen in de buurt van een stortterrein op de Filippijnen, veel zonder schoenen waardoor zij zijn blootgesteld aan gebroken glas, spuiten en puin.

1.890.000 Keniaanse kinderen worden door ‘Jiggers’ besmet, een pijnlijke huidinfectie veroorzaakt door gravende vlooien.

Meer informatie over het evenement

Lees ook

250.000 mensen op blote voeten

Hoe ziet duurzaam Nederland eruit?

Jij koopt een paar, zij krijgen een paar