Mattbuchanan, Flickr.com

Mattbuchanan, Flickr.com

Apple kondigde deze week aan haar datacentrum in North Carolina te vergroenen door 20 megawatt aan zonne-energie en 5 megawatt aan brandstofcellen op biogas in te zetten. Maar dit betekent niet automatisch dat het bedrijf er ook alles aan doet om haar producten groener te maken, zo ontdekte Gary Cook van Greenpeace. Hij had zijn hoop gevestigd op een groenere iPad, maar die hoop bleek tijdens de introductie van de iPad 3 tevergeefs.

Geen groene iCloud
De iPad is op zich vrij groen: het apparaat is energie-efficiënt en bij de productie is wél gebruik gemaakt van recyclebare materialen en niet van giftige chemicaliën. Volgens Cook zit het probleem met de iPad vooral in de iCloud. Via iCloud kunnen afbeeldingen, documenten en muziek online opgeslagen en gedeeld worden, bijvoorbeeld met een Apple computer of iPhone. Dit materiaal wordt opgeslagen in servers in grote datacenters. Volgens Cook staan wordt de energie die nodig is om die datacenters te laten draaien, opgewekt uit kool of andere vieze bronnen. Des te intensiever iCloud gebruikt wordt, des te groter de negatieve impact op het milieu. Als die datacenters op schone energie zouden draaien, zou dit een enorm verschil maken. Een gemiste kans, aldus Cook.

‘Hebzucht boven innovatie’
Paul Baier, adviseur bij Groom Energy, denkt er net zo over. Volgens hem had Apple juist nu een stap kunnen zetten om duurzaam ondernemen stevig te verankeren in het bedrijfsbeleid. In plaats daarvan krijgt Apple steeds meer het imago dat het bedrijf het niet zo nauw neemt met maatschappelijke verantwoordelijkheden en gaan steeds meer mensen het zien als hebzuchtig, in plaats van innovatief. De acties die Apple in het kader van energie-efficiëntie ondernam veranderen hier volgens Baier niets aan: ‘Die zijn onder de maat.’

Bron: Greenbiz

Lees ook:

Stap virtueel in duurzaam Nederland
De vraag na Apple-item op 1Vandaag: hoe krijgen we laptops en smartphones echt groen?
Waarom we voor Apple zo streng zijn