De Nederlandse economie zit met een verwachte egatieve groei van -0,9% in dezelfde categorie als Italië (-1,3%) en Spanje (-1%). Landen met een economie waar we nog niet zo lang geleden een grote mond over hadden. Nu kunnen we beter een toontje lager zingen en eens goed kijken wat we van onze Oosterburen kunnen leren, want ondanks alle problemen door de financiële crisis zal de Duitse economie het komende jaar met 0,6% toenemen.

Dagblad De Pers vergeleek de situatie in grensplaats Winterswijk met de situatie 5 kilometer verderop in het Duitse Vreden. Waar in Winterswijk ambitieuze bouwprojecten worden teruggeschroefd, daar wordt bij de Oosterburen volop gebouwd. In Duitsland lenen banken dan ook nog geld tegen lage rente en met redelijke aflossingstermijnen.
Ook houdt de Nederlandse consument zijn portemonnee dicht, terwijl de Duitser er lustig op los koopt. Juwelier Peter Loose zegt zelfs: “Het gaat ons nu zelfs beter dan voor de crisis.”

Toen het door de kredietcrisis minder ging, hebben Duitse bedrijven ingezet op de verbetering van producten en diensten. Betere kwaliteit, innovatie en lage kosten. En dit zonder ontslagen, dankzij arbeidstijdverkorting.

Het toverwoord in Duitsland is efficiëntie, volgens Henk Korten, adviseur bij het UWV in Winterswijk. Duitsers kijken eerst goed waarin ze kunnen investeren en gaan dan tot het uiterste voor een optimale kosten-baten anayse. Als voorbeeld noemt hij de succesvolle doorbraak van zonnepanelen in Duitsland. Dwars tegen de crisis in bleven Duitsers investeren en op grote schaal om op lange termijn minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Iedereen die zonnepanelen op zijn dak wil krijgt hiervoor een lening van de bank en de Duitse regering garandeert de energieprijs.

Hopelijk heeft Mark Rutte bij EU-vergaderingen goed geluisterd naar de lessen van Angela Merkel. En hopelijk leest het kabinet De Pers ook in het Catshuis.

Lees ook:

Lenen van de crowd is alternatief voor banken

Occupy opgelet: de oplossing voor de crisis ligt in IJsland

Stap in een volledig Duurzaam Nederland