1. Inherent veilige centralesEen jaar na de kernramp in Fukushima evalueren verschillende kranten en tijdschriften de stand van nucleaire sector. Het beeld is niet positief. De Belgische krant De Morgen vindt dat het “nucleaire tijdperk aan diggelen” ligt. Zakenblad The Economist, voorheen een voorstander van kernenergie, ziet de toekomst van kernenergie ook somber in. Alleen The Guardian houdt hoop.

De Belgische krant De Morgen somt verschillende feiten op over kernenergie op

* De aanbouw van nieuwe kerncentrales nam sterk af. Tussen 2008 en 2010 werden 38 nieuwe eenheden gebouwd. In 2011 en begin dit jaar slechts vier. Vele landen, waaronder Koeweit, Mexico en Venezuela zetten hun nucleaire plannen in de ijskast.

* Duitsland sloot zijn kerncentrales, ook België, Zwitserland en Italië besloten om centrales te sluiten of geen nieuwe centrales te bouwen. In Nederland werd ook Borssele II (voorlopig) afgeblazen.

* Frankrijk, een van de grootste producenten en voorstanders van kernenergie, zal mogelijk ook kerncentrales sluiten. Dat heeft tenminste de socialistische presidentskandidaat Hollande beloofd.

* De kosten voor kernenergie rijzen de pan uit: bij de bouw van nieuwe kerncentrales zijn budgetoverschrijdingen van miljarden euro’s geen uitzondering. En Tepco, de eigenaar van Fukushima Daiichi kijkt aan tegen schadeclaims van minstens 45 miljard euro.

De feiten zijn voor De Morgen reden om zijn artikel deze titel mee te geven: “nucleaire tijdperk aan diggelen”.

The Economist, een zakelijk opinieblad is ook kritisch. Het blad spreekt van een “droom die faalde”. De belofte van kernenergie als een “goedkope, uitbundige, betrouwbare en veilige bron van elektriciteit” is nooit gerealiseerd, “En het lijkt er niet op dat dit op korte termijn gebeurt.”

Kernenergie zal volgens het blad een rol spelen in de energiemix, alleen al omdat nieuw gebouwde kerncentrales nog decennia mee kunnen. Maar voor een “globale transformatie” van onze energiesector zullen we ergens anders moeten kijken.

Een commentator van de Britse kwaliteitskrant The Guardian ziet nog wel toekomst voor kernenergie. Volgens Bryony Worthington kunnen veilige kerncentrales gemaakt worden op basis van een ander ontwerp. Alvin Weinberg, de geestelijke vader van kerncentrales à la Fukushima en ook Borssele, ontwierp ook een veel veiliger type centrale: “een gesmolten zout” reactor die draait op het veel minder gevaarlijke Thorium. “De gebeurtenissen in Fukushima moeten niet leiden tot een volledige afwijzing van kernenergie,” aldus de commentator.

Vorig jaar zochten wij uit hoe kernenergie wél veilig kan. In onderstaande gallery vind je 8 manieren:

[nggallery id=12]

Bron: De Morgen, The Economist, The Guardian

Lees ook

Wil jij ook geïnformeerd meepraten aan de borreltafel over kernenergie? Lees hier ons dossier

Heb jij Duurzaam Nederland al gezien?

Duitse economie groeit wel. Dit kunnen we van ze leren