Foto: 360

De nieuwe 360 komt morgen uit en bevat een dossier over eten. In een zestal mooie artikelen geeft het blad, met de trotse ondertitel “het beste uit de internationale pers”, een inkijkje in de problemen en kansen rond voedsel in de wereld.

“De VN schat dat er in 2050 twee miljard méér mensen zullen zijn dan nu. Om die allemaal te voeden, moet de voedselproductie met zeventig procent omhoog.” Dit meldt de Financial Times in een uitgebreid artikel over de wereldwijde stand van zaken op voedselgebied. De vraag is echter, ligt het wel aan de hoeveelheid voedsel die geproduceerd wordt? Een groot probleem is verspilling en gebrekkige distributie. Volgens landbouw-expert Gary Markham “bevindt het voedsel zich op de verkeerde plaats”. De Financial Times: “In Afrika heerst honger, en in China puilen de supermarkten uit – om nog maar te zwijgen van het Westen, waar zowel thuis als in restaurants een derde van het voedsel in de vuilnisbak belandt.”

Financial Times noemt verschillende opties waarmee een nieuwe groene revolutie tot stand kan komen. Belangrijk, want “elke zes seconden gaat er een kind van honger dood.”

The Economist wijdt niet een artikel over kwantiteit, maar over kwaliteit van voedsel. Mensen die opgroeien met gebrek aan voedsel of voedsel van slechte kwaliteit, hebben daar hun hele leven last van, bijvoorbeeld omdat ze minder goed kunnen leren. Het goede nieuws is dat betere voeding een “ongelooflijk goede investering kan zijn.” Want: “Elke dollar die wordt uitgegeven aan het stimuleren van borstvoeding in ziekenhuizen brengt later tot 67 dollar op. En elke dollar die wordt uitgegeven om zwangere vrouwen extra ijzer te geven, genereert tussen de 6 en de 14 dollar. Op ontwikkelingsgebied is er geen enkele andere investering met zo’n hoog rendement.”

De volledige artikelen van The Economist en The Financial Times vind je in de 360, naast artikelen als “Hongerlijders moeten concurreren met bacteriën” en “Haagse politiek gooit roet in Roemeens eten”

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.


De nieuwe 360 bevat een dossier over voedsel voor de wereld. Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Bevolkingsexplosie in Ghana

De oude Grieken wisten al dat broccoli gezond is

Boos weg bij Google