Akk_rus, Flickr.com

Akk_rus, Flickr.com

Ruim een jaar na de kernramp van Fukushima is het dorpje Tomioka, ongeveer 15 kilometer van de kerncentrale verwijderd, verlaten. Maar niet door iedereen. De 53-jarige Naoto Matsumura is, ondanks de door de overheid verplicht gestelde evacuatie, achtergebleven in door radioactief stof bedekte plaatsje. Hij zorgt daar voor de talloze achtergelaten koeien, varkens, honden en katten.

 

Erbarmelijke omstandigheden
Sinds de kernramp heeft Matsumura talloze dieren in erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Honden en katten die vanwege een gebrek aan eten en drinken langzaam uithongerden, opgesloten vogels met verdroogde vleugels, een uitgemergelde koe met haar kalfje. En dat zijn nog maar een paar van de schrijnende gevallen waar hij voor zorgt. Inmiddels is Matsumura’s ‘veestapel’ uitgegroeid tot honderden dieren. Dat zijn direct ook zijn enige vrienden, want mensen komt hij alleen nog tegen als een of twee keer in de maand in een andere plaats zijn voorraden aan gaat vullen.

Doodvonnis
Het trieste aan het verhaal van Matsumura is dat zijn lichaam door de langdurige blootstelling aan radioactieve straling volledig vergiftigd is. Met zijn belangeloze inzet voor deze dieren heeft Matsumura zijn eigen doodvonnis getekend. Toch weerhoudt dat hem er niet van om door te zetten; de overheid weigert om hulp te bieden en Matsumura wil de dieren niet aan hun lot overlaten. Inmiddels staat Matsumura er ook niet meer helemaal alleen voor; supporters hebben een speciale Facebook-pagina opgezet waar ze vragen om donaties, zodat Matsumura zo lang als nodig is voor de vergeten dieren van Tomioka kan blijven zorgen.

Bronnen: Grist, Dogtime

Lees ook:

Zo krijg je gemakkelijke groene stroom uit eigen land

Zien wij het einde van het nucleaire tijdperk?

3 redenen waarom je huisdier je gezond houdt