Foto: Claudia Pietryga

 

Sommigen weten het al door eerdere blogposts, maar ik heb een erg gevoelige hoofdhuid. Ik weet niet precies waarop mijn huid reageert want ik krijg ook jeuk van SLES-vrije shampoos. Toch lijkt erop dat ik nu eindelijk een fijn product heb gevonden.

Een tijdje terug deed ik een bestelling bij de Vlaamse webshop Druantia en tot mijn grote verrassing zaten daar twee 250 milliliter shampoos van het door het BDIH en NaTrue gecertificeerde merk Logona om uit te proberen. Eentje met jeneverbes tegen een schilferende hoofdhuid en de andere met citroenmelisse tegen vet haar. Hoe lief is dat? Ik ben nog even op zoek gegaan naar een conditioner van hetzelfde merk en daarna aan het testen geslagen.

Schuimen
SL(E)S-vrije shampoos schuimen bijna niet en dat is dus ook bij deze twee het geval. De shampoo en conditioner lijken zelfs als het ware in je haar te verdwijnen en heel even denk je ‘huh, werkt dit wel?’ Maar tijdens het uitspoelen merk je dat je haar inderdaad helemaal schoon is.

Misschien reinigen deze shampoos zelfs nog beter dan de andere geteste natuurshampoos. Want zelfs mijn vriend, die wax en gel gebruikt en altijd mopperde dat door natuurlijke producten zijn haar niet schoon werd, kreeg zijn bos krullen er prima mee gewassen. Wie weet is hij nu eindelijk overtuigd dat hij zijn synthetische shampoos in de ban moet doen?

De ingrediënten…

Citroenmelisse voor vet haar:
Aqua, Alcohol*, Coco Glucoside, Glycerin, Disodium Cocoyl Glutamate (wasactief aminozuur), Sodium Cocoyl Glutamate (wasactief aminozuur), Sodium PCA (aminozuurderivaat), Melissa Officinalis Leaf Extract*, Hydrolyzed Silk (Zijde), Betaine, Triticum Vulgare (Tarwe) Bran Extract, Xanthan Gum, Glyceryl Oleate, Parfum (van etherische oliën), Limonene, Citric Acid (citroenzuur), Phytic Acid
* van biologische oorsprong

Jeneverbes voor roos en een schilferende hoofdhuid:
Aqua (Water), Coco Glucoside, Alcohol*, Glycerin, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Glyceryl Oleate, Sodium PCA, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract*, Juniperus Oxycedrus Wood Oil*, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Populus Nigra Extract, Betula Alba Leaf Extract*, Urtica Dioica (Nettle) Extract*, Betaine, Polyglyceryl 10 Laurate, Xanthan Gum, Phytic Acid, Citric Acid
.* van biologische oorsprong

Tarweproteïne conditioner:
Aqua (Water), Alcohol, Glyceryl Citrate/Lactate/Linoleate/Oleate, Cetearyl Alcohol, Arachis Hypogaea (Peanut) Oil, Sorbitan Stearate, Glycerin, Betula Alba Leaf Extract*, Triticum Vulgare (Wheat) Bran Extract, Arctium Lappa Root Extract, PCA Ethyl Cocoyl Arginate, Betaine, Sodium Cetearyl Sulfate,Xanthan Gum, Coco Glucoside, Sucrose Cocoate, Parfum (Essential Oils), Tocopherol, Limonene
* van biologische oorsprong

Luchtig
Zoals met veel natuurcosmetica ruiken ook deze producten natuurlijk. Zo ruik je echt jeneverbes en heeft de citroenmelisseshampoo een heerlijke frisse geur. Maar het allergrootste voordeel is dat ik na gebruik geen jeuk heb of in ieder geval zeer minimaal en sporadisch (en dit kan ook nog aan andere factoren liggen, zoals bijvoorbeeld na gebruik van een haarstylingsproduct wat ik dus om die reden heel zelden gebruik). Mijn haar wordt er lekker luchtig van en het valt prima in model. Ik ben wegens drukte door een verhuizing al drie maanden niet naar de kapper geweest en op wat dooie puntjes na valt het na een wasbeurt nog steeds mooi.

Een nadeel is dat de shampoos vrij waterig zijn. Voorzichtig in de knijpflessen knijpen dus. De conditioner heeft wel een romige structuur. Een ander nadeel is dat mijn haar sneller vet wordt, maar dat heb ik eigenlijk bij alle natuurlijke shampoos. Maar goed als ik dan moet kiezen, heb ik liever vet dan jeuk! De producten kosten 9,95 per stuk en zijn onder meer te koop bij Druantia.be de conditioner kocht ik bij deweegschaal.nl