Foto: still uit NOS video

De duurzame kantoorgebouwen die de afgelopen jaren in ons land gebouwd zijn, blijken helemaal niet zo duurzaam. “Je kunt het een beetje zien als een energiezuinige auto waarmee continu plankgas gereden wordt. Daar ga je ook geen brandstof mee besparen.” Dit zegt onderzoeker Jac Bressers op basis van een onderzoek door vastgoedadviseur Jones LangLasalle.

Het probleem ligt bij de mensen die in het pand werken. Juist omdat ze in een duurzaam kantoor werken, denken ze dat hun gedrag toch wel duurzaam is. Maar ook al worden de wc’s met regenwater doorgespoeld, als de lampen de hele nacht blijven branden is er nog steeds sprake van fikse verspilling. Kantoren zouden nog 20% kunnen besparen door het gedrag van mensen te veranderen.

In het NOS-item (zie hieronder) wordt ook een voorbeeld genoemd hoe het wel goed kan: het Transavia kantoor op Schiphol. Hier regelt het gebouw automatisch de belichting en andere energie-instellingen. Zo werd de energierekening van het bedrijf tientallen procenten lager.

Bron: NOS

Lees ook

Laat de zon voor je werken: check hoeveel geld zonnepanelen jou maandelijks opleveren

Dossier: zo bespaar je in alle seizoenen energie