Bron: U. S. Fish and Wildlife Service – Northeast Region (Flickr.com)

Het is bij de Nederlandse kinderen bedroevend gesteld met de kennis van onze natuur, aldus RTL-tuinman Lodewijk Hoekstra. Het is hem opgevallen dat veel kinderen eigenlijk heel weinig weten over de natuur, de tuin en de moestuin. Zo weten veel kinderen niet wat raketsla is. En het verschil tussen een aardappelplant en rabarber is ook niet bekend. Laat staan hoe ze moeten planten of poten. Hoekstra bedacht daarom het tv-programma ‘Greenkids’, dat vanaf 2 april bij Telekids wordt uitgezonden.

Buiten spelen is gezond
Buiten spelen is erg belangrijk voor kinderen. Zo blijkt uit een studie, gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Illinois, dat buiten spelen een positief effect heeft op kinderen met ADHD. Kinderen die regelmatig buiten spelen in een omgeving waar veel groen is, hebben een mildere vorm van ADHD dan binnen spelende kinderen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge dat elk uur dat een kind buiten speelt, het minder kans heeft om slechtziend te worden.

Groene kindervingers
Volgens bioloog Midas Dekkers weten kinderen al jarenlang te weinig van tuinieren. “Vroeger waren milieu en natuur hip. Vooral stadskinderen moesten weer leren hoe het is om met de handen in de aarde te wroeten. Tegenwoordig wordt er op milieu bezuinigd. De natuur is niet hip meer.” En dus wil Lodewijk met het programma Green-Kids kinderen weer actief in contact met de natuur brengen. Elke aflevering heeft een speciaal thema voor de groene kindervingers. Zo slaat hij twee vliegen in één klap: de groene kennis van de kinderen wordt groter én ze worden gezond dankzij de buitenlucht.

Bron: RTL.nl

Lees ook
De meest opmerkelijke feiten over water
Sneller op de been na borstkanker
Brits bedrijf print werkende fiets