Volgens Gunter Pauli is het antwoord op de crisis blauw. De ex-directeur van Ecovert denkt dat we heel goed kunnen innoveren door meer naar de natuur te kijken. Dat levert meer banen en meer welvaart op. Gisteren gaf hij een lezing voor Ode die ook online te volgen was. Hierbij deinsde Pauli er niet voor terug om te schoppen tegen heilige groene huisjes zoals de Toyota Prius of de zonnepanelen industrie. We moeten hem overigens niet verkeerd begrijpen: hij is niet tegen de groene economie, want die is “niet slecht, maar hij is niet goed genoeg.” Als we nieuwe spelregels bedenken door slimmer en competatiever te zijn, dan kunnen we samen een blauwe economie bereiken.

Deze vijf prikkelende citaten geven een goed beeld van de uitdagende visie van Pauli op duurzaamheid.

“Wie drinkt hier koffie? 99,98% van de koffieboon gaat verloren tijdens zijn reis van bes tot kop. Toch laat niemand koffie staan. In de blauwe economie zeggen we ook niet dat mensen minder koffie moeten drinken. We kijken juist wat we kunnen met die 99% afval. Het koffiedik kan bijvoorbeeld heel goed gerecycleerd worden tot een vruchtbare bodem om biologische oesterzwammen op te kweken. La Place doet dit inmiddels, de koffieprut van hun cappuccino’s wordt hergebruikt voor het telen van oesterzwammen die vervolgens weer worden gebruikt in talrijke La Place gerechten. Dát is de blauwe economie in praktijk.” Lees meer…

“Een dief die minder steelt, gaat nog steeds naar de gevangenis. Een directeur die 80% minder vervuilt, krijgt een milieuprijs. Dat is een dubbele moraal.”

“De groene economie die we nu creëren subsidieert zonnepanelen waardoor wij meer belasting betalen. En diezelfde groene economie zorgt dat duurzame producten duurder zijn zodat alleen een kleine, bewuste elite ze zich kan veroorloven. Dat is geen duurzaam model. Als het zichzelf niet kan bedruipen, doen we het niet in de blauwe economie. Het Zweedse bedrijf Solaris is het gelukt met een slimme en echt schone technologie zonne-energie te ontwikkelen die qua tarief concurrerend is met steenkool. En ze willen lokaal een fabriek bouwen zodat loodvergiftiging in bijvoorbeeld China of India uitgesloten is.” Lees meer over loodvergiftiging door zonnepanelen…

“We hebben allemaal gemiddeld 4 telefoonopladers. Een voor thuis, een voor op kantoor, een voor in de auto en nog een die we zijn verloren. Ik ken niemand die nog nooit een oplader verloren is. Maar we hebben helemaal geen opladers nodig. Wie gebruikt in de natuur batterijen? In de natuur wordt veel energie opgewekt, maar niet met batterijen. Zelfs Zweden kunnen bovendien maar 75% van de batterijen recyclen, en als de Zweden het zelfs niet kunnen… Een Toyota Prius is dan ook niet duurzaam met een batterij, die op zijn best 5 jaar meegaat.
Daarom gaan we in de blauwe economie heel veel zaken vervangen door: niets. We moeten werken aan nieuwe ontwerpen. Het temperatuurverschil tussen onze wang en telefoon kan al voldoende energie opwekken om een telefoongesprek te voeren. Een batterij is dan niet meer nodig.”

“Als we douchen wordt het water eerst opgewarmd tot 60 graden, waarna wij het met de regelknop direct afkoelen tot een behagelijke 38 graden. Dat is een grote dagelijkse energieverspilling. We kunnen die afkoeling ook gebruiken om energie op te wekken.”

Lees ook:

Bezuinigingen hebben alles te maken met scheermesjes van zijde

Inspirerende innovaties op basis van de natuur