We zouden moeten eten zoals Oost-Afrikaanse vrouwen. Foto: David Dennis, Flickr

Terugkeren naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, kan een belangrijke bijdrage leveren aan gezond ouder worden. Dit stelt Remko Kuiper op basis van een onderzoek waar hij maandag 26 maart a.s. op promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn conclusies gaan lijnrecht in tegen de adviezen van het Voedingscentrum

Kuipers bestudeerde de voedingspatronen bij onze verre voorouders en bij traditioneel levende Afrikaanse vrouwen in Oost-Afrika. Hij stelt dat het menselijke lichaam is afgesteld op een voedingspatroon dat in vergelijking met onze Westerse voeding, meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevat.

Een opmerkelijke conclusie van Kuipers onderzoek is dat verzadigde vetten lang niet zo slecht zijn als gedacht. In veel producten (met name light producten) worden verzadigde vetten vervangen door koolhydraten, maar volgens Kuipers verhogen juist deze koolhydraten de kans op hart -en vaatziekten. Ook het vervangen van verzadigde vetten door linoolzuur blijkt niet slim. Linoolzuur verkleint de opname van Omega-3 vetten, waardoor het lichaam minder goed in staat is om ontstekingsreacties te onderdrukken. Deze ontstekingsreacties zouden een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziektes zijn.

Het onderzoek van Kuipers gaat lijnrecht in tegen adviezen van het Voedingscentrum. Dit expertisecentrum prijst bijvoorbeeld linoolzuur aan omdat het veel Omega-6 vetten bevat, en wijst op de schadelijke gezondheidseffecten van verzadigd vet. Precies andersom dus dan wat Kuipers concludeert.

Bron: RUG

Lees ook

Makkelijke zelfmaakzuurkool zit bomvol goede bacteriën

Schijf van Vijf is achterhaald

De wereld zonder tarwe