Wordt het Drentse landschap vervuild door windmolens?. Foto: Fred van Os, Flickr

Er is een opmerkelijke overeenkomst tussen Drenthenaren en Indianen uit Zuid-Mexico: burgers uit beide groepen verzetten zich tegen de komst van windmolens. Ze vinden dat de molens hen opgedrongen worden, terwijl anderen er rijk van worden. Windmolens bedreigen de plaatselijke cultuur en het uitzicht.

Lees ook
Zelf geld verdienen met de wind
Laat de zon voor je werken: zoveel kan jij maandelijks verdienen met zonnepanelen
De beste aanbieders van groene stroom

Drenthenaren vrezen gevolgen voor uitzicht en sociale cohesie

Dagblad Trouw bericht verzet tegen windmolens in Drenthe. In de buurt van Stadskanaal en Nieuw-Buinen moet een windpark van 200 tot mogelijk zelfs 600 MegaWatt gebouwd worden, zo’n 70 tot 200 molens. Omdat de overheid doelstellingen op het gebied van schone energie wil halen, zijn grotere windparken iets waar alleen het rijk over beslist. Lokale overheden hebben geen stem in waar en hoe molens geplaats worden. Lokale boeren zien de molens wel zitten. Voor hen is het een extra inkomstenbron, maar bewoners en lokale politici maken zich zorgen.

Volgens Marieke Holtjer, een van de bestuursleden van actiegroep Storm, is er in de besluitvorming over mensen “heen gewalst”. “Als er niet een paar wakkere bewoners waren geweest, die op tijd zagen dat deze plannen werden ontwikkeld, dan hadden de graafmachines waarschijnlijk nu al in het land gestaan.” Zij maakt zich zorgen over de sociale cohesie in het gebied: “In mijn beleving worden dorpsgemeenschappen uit elkaar getrokken. De lusten en de lasten zijn onevenredig verdeeld.” Vooral de boeren die de molens op hun land laten plaatsen zullen goed verdienen, verwacht Holtjer: “Er wordt al gesproken dat ze voor een windmolen netto per jaar een bedrag van de Balkenende-norm opstrijken. Wat krijgen de bewoners? Niets. Ja, een verpest uitzicht en gezondheidsproblemen door het geluid van die windmolens en door de slagschaduw. Die dingen worden 200 meter hoog, die schaduw van de draaiende wieken zal tot ver in de omtrek voor overlast zorgen.”

Windmolens zijn bedreiging voor Indiase cultuur

Oneworld bericht over soortgelijk verzet tegen windmolens in Zuid-Mexico. In het Istmo gebied van Tehuantepec moet een park verrijzen van 396 MegaWatt. Buitenlandse bedrijven, waaronder het Nederlandse pensioenfonds PGGM, investeren fors. Maar veel indianen zijn tegen. De Indiase leider Bettina Cruz Velásquez vindt net als Marieke Holtjer dat er weinig rekening wordt gehouden met lokale bewoners: “Contracten zijn ons opgedrongen. Maar men heeft nooit rekening willen houden met ons als indianen.” Ook zijn indianen bang dat door de bouw van de molens en het lawaai dat ze produceren ze hun landbouw verliezen: “Terwijl de maïs en bonen de kern zijn van onze cultuur. Daar zijn onze tradities en ceremonies aan verbonden. Als ze je cultuur en gewoonten kapot maken, dan sterf je als indiaanse. Daarom komen in verzet”. Cruz maakt zich ook zorgen over de gevolgen voor de cohesie in de gemeenschap: “De komst van buitenlandse ontwikkelaars heeft indianen onderling tegen elkaar opgezet”.

Investeerders zien geen problemen

Zowel in Zuid-Mexico als in Drenthe wordt er volgens de bouwers en investeerders wel degelijk rekening gehouden met de bewoners. Volgens een woordvoerder van PGGM is de investering in het park in Mexico “uitgebreid overwogen”, wordt er een “constante dialoog” gevoerd en krijgen bewoners een meer dan marktconforme prijs. “Maar onrust bij grote projecten heb je altijd.”

Volgens een woordvoerder van de projectonwikkelaar in Drenthe wordt ook uitgebreid rekening gehouden met de bewoners: “Wij bieden omwonenden aan om obligaties te kopen tegen een aantrekkelijke rente. Verder geven wij korting op de prijs voor de elektriciteit die in de regio wordt opgewekt. Daarnaast zullen de deelnemers aan het project een windfonds oprichten waaruit gemeenschappelijke voorzieningen voor de regio worden gefinancierd.”

Marieke Holtjer is niet onder de indruk: “Wat heb ik aan een paar tientjes als ik de hele dag naar die molens zit te kijken, terwijl intussen die boeren financieel binnenlopen?”

Molens zonder tegenwind

Wie ook gelijk heeft — de investeerders en projectontwikkelaars of de Drentse en Indiase boeren en bewoners — feit is dat het bouwen van windmolens op land veel tegenwind ondervindt. Toch zijn er ook oplossingen die én meer windenergie mogelijk maken én de zorgen van burgers recht doen. hetkanWel berichtte over enkel van die oplossingen:

Bronnen: Trouw, Oneworld