Foto: Edgar Neo, Flickr

Het huidige systeem van studiefinanciering levert een perverse prikkel op voor Nederlandse studenten: veel werken naast de studie levert de student forse belastingvoordelen op. Dit zorgt voor luie studenten en de staat loopt veel inkomsten mis. Volgens hoogleraar economie Lex Borghans levert verlaging van de heffingskortingen de staat veel geld op én komt er ruimte om studenten twee keer zoveel studiefinanciering te geven.

“Tijdens de studie een bijbaantje nemen is belastingvrij”, aldus de professor. “De student profiteert van belastingregels die bedoeld waren om niet-participerenden te stimuleren om te gaan werken en om te zorgen dat mensen met een laag gezinsinkomen toch nog goed in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Het onbedoelde neveneffect hiervan is geweest dat studenten een mooie subsidie van de belastingdienst kunnen krijgen onder de voorwaarde dat ze een flinke bijbaan nemen.”

Door de belastingvoordelen (in de vorm van heffingskortingen) voor studenten te verkleinen, kan het kabinet 2 miljard euro besparen én tegelijkertijd de studiefinanciering verdubbelen. Studenten worden bovendien gestimuleerd om met meer aandacht en energie aan hun studie te geven:  ijverige, studieuze studenten worden maatschappelijk beloond.

Lees meer in Scienceguide

Lees ook

De Steve Jobsschool is van vandaag, nog niet van morgen

Liever Wordfeud dan foudloos Nederlands in de klas

Zo ziet duurzaam Nederland eruit