Foto: MIT / Allegra Boverman

Onderzoekers van het Amerikaanse MIT hebben “3D” zonnepanelen ontwikkeld in accordion vorm die tot wel 20x meer energie op het zelfde oppervlak kunnen genereren dan gewone, platte zonnepanelen. Met name in gebieden ver van de evenaar met veel wolken en lange winters werken de accordion panelen beter dan hun platte broertjes. Oftewel: een prima uitvinding voor Nederlandse omstandigheden. 

Lees ook
Dossier: een zonnepaneel op je eigen dak
De beste aanbieders van groene stroom
Laat de zon voor je werken: check hoeveel jij maandelijks kunt verdienen

De accordionpanelen kunnen plat vervoerd worden, en vervolgens uitgevouwen worden. De wetenschappers hebben ze getest met computersimulaties en op het dak van een van de MIT gebouwen. De 3D-panelen zijn wel een stuk duurder dan gewone panelen, maar omdat materiaalkosten van panelen steeds lager worden en een steeds kleiner deel van de totale kosten vormen, zien de MIT onderzoekers dit niet als een groot probleem.

“Tien jaar geleden nog zou dit idee economisch niet haalbaar zijn, omdat de modules zoveel kostten,” aldus Jeffrey Grossman, een van de onderzoekers. “Maar nu vormen de kosten voor silicium cellen een fractie van de totale kosten, een trend die zich zal doorzetten naar beneden in de nabije toekomst.”

Bron: Livescience