Foto: Bob Jagendorf, Flickr

Wetenschappers kunnen koeien zo modificeren dat ze minder methaan produceren. Dat is goed nieuws voor de planeet. Wie denkt aan het toenemende broeikaseffect, zal waarschijnlijk vooral de schuld geven aan auto’s, schepen en vliegtuigen. Maar vlak koeien ook niet uit. De flatulentie van koeien (een mooi woord voor scheten) is goed is goed voor 50 miljoen ton methaan per jaar. Per koe! 

De hoeveelheid methaan in de atmosfeer neemt de laatste jaren toe. De veestapel is daar voor een belangrijk deel schuld aan, zo denken onderzoekers. Gelukkig is er een ontwikkeling die de methaanproductie weer wat naar beneden kan brengen: koeien die minder scheten laten.

De scheetloze koe is een Australisch initiatief. Sommige koeien produceren van nature minder methaan. Door de genen van deze koeien door te fokken met dito stieren, moet er uiteindelijk een koe komen die veel minder flatulent is dan de gemiddelde melkmachine nu. Op die manier moet de Australische veesector al in 2020 duurzaam zijn, zo zeggen de initiatiefnemers.

Bron: Faqt

Meer opmerkelijk nieuws van Faqt 

Sneller herstel met Sinatra

Gigantisch papieren vliegtuig

100 jaar oude gloeilamp gevonden: werkt nog steeds