Bron: aWee (Flickr.com)

Het gebruik van bloemen in de keuken gaat duizenden jaren terug. Chinezen, Grieken en Romeinen gebruikten het al en tegenwoordig vind je ook bloemen terug in de Italiaanse en Indiase keuken. Bloemen in je eten, kan een leuke manier zijn om kleur en smaak toe te voegen aan jouw culinaire prestatie.

Gebruik bijvoorbeeld bloemblaadjes in salades, thee of als garnering voor desserts. Maar bloemblaadjes kun je ook gebruiken op creatieve wijze, door ze bijvoorbeeld toe te voegen in handgemaakte pastadeeg, zelfgemaakt ijs of in limonade. Je kunt echter niet alle bloemen gebruiken in de keuken. De volgende bloemen zijn niet giftig en voegen iets extra’s toe aan jouw maaltijd.

*update* reacteur Ghoos heeft een belangrijke toevoeging: op bloemen van de bloemist is vaak gif gespoten. Deze dus niet eten.

Angelica
De angelica, ook wel engelwortel genoemd, varieren in kleur van licht lavendelblauw tot dieproze en hebben een dropachtige smaak.

Anjer
De kroonbladen van de anjer smaken zoet en de bloemen smaken zoals ze ruiken.

Calendula
Bij ons staat de Calendula vaak beter bekend als de Goudsbloem. Zij zijn pittig en kruidig van smaak en hun levendige gouden kleur voegt een waar spektakel toe aan jouw gerecht.

Chrysant
Chrysanten zijn verkrijgbaar in een regenboog van kleuren en een scala aan smaken, van licht gepeperd tot scherp. Gebruik van een chrysant alleen de bloemblaadjes.

Fuchsia
De intense kleur van de bloemblaadjes fuchsia maakt ze tot een mooie garnituur.

Jasmijn
We kennen het gebruik van jasmijn al in de thee, maar deze geurige bloemen kunnen ook gebruikt worden in zoete gerechten.

Lavendel
Deze heerlijk geurende bloemetjes zijn een geweldige aanvulling op zowel hartige als zoete gerechten.

Viooltje
Viooltjes zijn bekende eetbare bloemen en kunnen worden gebruikt in salades of als garnering van desserts en drankjes.

Zonnebloem
De bloemblaadjes van de zonnebloem kunnen worden gegeten en de kiem kan worden gestoomd als een artisjok.

Zwaardlelie
De zwaardlelie staat ook wel bekend als de Gladiolus. De bloemen kunnen worden gevuld of gebruikt worden als salade garnituur.

Bron: Treehugger.com

Lees ook
Apps voor een groenere lifestyle
Vliegveld Chicago voedt duizend mensen met verticale tuin
VN kiest Bruto Nationaal Geluk boven BNP