Wesley Fryer, Flickr.com

Wesley Fryer, Flickr.com

De stijgende brandstofprijzen zijn bijna dagelijks in het nieuws. Nooit eerder waren Nederlanders zo’n groot deel van hun salaris kwijt aan benzine, zelfs niet tijdens de oliecrisis van de jaren ’70. Een mogelijkheid om te besparen op brandstofkosten is overstappen op een groen alternatief: groen gas. Groen gas wordt gewonnen uit bioafval, waterzuiveringsinstallaties en afvalstortplaatsen. De uitstoot van fijnstof en NOx bij gebruik van dit gas is nihil en het is bovendien zo goed als CO2-neutraal. Hiermee is het een aantrekkelijker alternatief dan aardgas, dat ook bijna geen fijnstof en NOx uitstoot, maar wel CO2. Bovendien heeft aardgas wel een lagere kiloprijs, maar op groen gas kun je gemiddeld anderhalf keer zo ver rijden, waardoor het toch goedkoper is.

De helft goedkoper
Wie met een benzineauto op groen gas wil gaan rijden, moet de auto om laten bouwen. Het is echter ook mogelijk om direct een auto te kopen die op groen gas kan rijden, zoals de Fiat Punto Natural Power. Met deze auto tank je voor €5,95 aan groen gas kun je vervolgens 100 kilometer rijden. Voor benzine betaal je het bijna het dubbele voor het afleggen van dezelfde afstand.

Dekkend netwerk
Wie denkt dat groen gas slechts beperkt verkrijgbaar is, heeft het mis. In de afgelopen periode is het aantal vulpunten van groen gas in Nederland aanzienlijk toegenomen. Eind 2012 zullen dit er naar verwachting ruim 100 zijn, wat een landelijk dekkend netwerk oplevert.

Bron: Duurzaam Nieuws

Lees ook:

Biodiesel minder duurzaam dan gewone diesel
Stap virtueel in duurzaam Nederland
Kenia gaat grootste windmolenpark van Afrika bouwen