Foto: OAT

Net als de rest van je kleding zijn je schoenen een middel waarmee je laat zien wie je bent. Maar hoe zien de schoenen eruit die bij je passen wanneer je groen en eerlijk wilt zijn? Tussen het moment dat het eerste rubber uit de boom wordt getapt om een schoenzool te maken en het moment dat een sneaker vol gaten volledig afgetrapt in de recyclingbak belandt, zitten een aantal cruciale stappen die bepalen of een schoen duurzaam is of niet. Op basis van gegevens die we op internet vonden, ontdekten we vijf van zulke stappen.

1. Goede grondstoffen

Laten we bij het begin beginnen. Hoe bepalen we of de grondstoffen voor het maken van een schoen duurzaam zijn? Grondstoffen zijn per schoen verschillend, want een nette leren schoen wordt natuurlijk van andere grondstoffen gemaakt dan een hippe sneaker. Grondstoffen zijn duurzaam wanneer ze geen negatieve invloed hebben op mens en milieu. Schoenenfabrikanten kunnen op verschillende manieren zorgen dat hun schoen een positieve, of in ieder geval, niet zo negatieve impact op het milieu hebben. Zo looit het Nederlandse bedrijf Van Lier zijn schoenen op een plantaardige manier  Dit is een oude Italiaanse traditie en zorgt ervoor dat het leer volledig biologisch afbreekbaar is. Er zijn ook leervrije schoenen die gemaakt worden van kunststof of stof, zoals katoen of hennep.

Hoe de grondstoffen zelf geproduceerd en gewonnen worden is ook belangrijk: is het gebruikte katoen biologisch geproduceerd? Hebben de koeien die het leer leveren verantwoord voedsel gebruikt die niet de kap van het Braziliaanse regenwoud stimuleert?

Fabrikanten kunnen er in de productie ook voor zorgen dat grondstoffen in een later stadium makkelijk gerecycled kunnen worden.

2. Vermijden of zuiveren van schadelijke stoffen

Bij het maken van schoenen worden veel (chemische) stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Deze stoffen komen terecht in rivieren en zullen invloed hebben op verschillende organismen. Voorbeelden van milieubelastende materialen: chroom, aluminium en titaanzout. Ook het gebruik van grote hoeveelheden water draagt bij aan de ecologische voetafdruk van schoenen. Adidas, Nike en Puma zijn gelukkig al drie grote merken die via Greenpeace hebben aangekondigd alle ontladingen van chemische stoffen in 2020 verholpen te hebben. Zo is ook meteen een groot deel van de hippe sneakermarkt een stapje dichter bij een volledig duurzame schoen.

3. Goede arbeidsomstandigheden

Veel schoenenfabrikanten laten hun schoenen produceren in landen waar de arbeidskrachten goedkoper zijn. Het komt helaas ook nog wel eens voor dat daar misbruik van wordt gemaakt. Zo was Tommy Hilfiger recentelijk nog in het nieuws, omdat fabrieksarbeiders in Bangladesh slachtoffer waren van slechte veiligheidsvoorschriften. Een eerlijke schoen moet daarom worden geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden. De sneakers van Ethletic hebben bijvoorbeeld natuurrubberen zolen met het FSC keurmerk en hebben daarnaast een fairtrade keurmerk.

4. Duurzaam gebruik

Het maakt natuurlijk uit of je één paar of 200 paar schoenen in de kast hebt staan, ook al zijn ze alle 200 duurzaam. Het schoenenmerk Mohop wordt geleverd met vijf verschillende linten en tips om op verschillende manieren te veteren, waardoor je eigenlijk vele versies schoenen kunt creëren met maar één paar Mohops.

Een schoen van degelijke kwaliteit die veel langer meegaat dan een schoen waar na een maand de gaten in vallen, is natuurlijk ook duurzamer.

5. Hergebruik of biobak

De ultieme duurzame schoen zou je in de biobak moeten kunnen gooien, waarna ze door de natuur afgebroken worden. Een goed voorbeeld hiervan is de OAT schoen, die volledig biologisch afbreekbaar is. Recycling is ook een duurzame optie. Veel schoenen belanden na hun werkzame leven in de vuilnisbak. Het zou mooi zijn als er ook speciale recyclingprogramma’s voor schoenen zijn. Wij zijn hier echter geen concrete voorbeelden van tegen gekomen. Misschien jij wel?

Keurmerken

Keurmerken kunnen je helpen bewuste keuzes te maken. Een keurmerk vertelt je in één oogopslag of een schoen op een verantwoorde manier is geproduceerd. Maar helaas is er nog niet één keurmerk voor duurzame schoenen. Milieucentraal heeft een aantal keurmerken op een rij gezet voor duurzame kleding, waar gelet wordt op productiewijze van grondstoffen, arbeidsomstandigheden en andere aspecten. Deze keurmerken kunnen ook van toepassing zijn op schoenen.

De zoektocht naar een duurzame schoen

We hebben een aantal merken gevonden die rekening houden met (een deel) van deze aspecten. Maar het lijkt erop dat de er nog heel wat kilometers gelopen moeten worden, voordat duurzame schoenen de gewoonste zaak van de wereld zijn.

Jij kunt meewerken om dat doel iets dichterbij te brengen: ken jij merken die heel goed letten op het milieu die hier niet genoemd zijn? Heb jij informatie of weet jij sites die relevant zijn? Ken jij mensen die ons meer kunnen vertellen? Deel je kennis hier onder bij de reacties of stuur een mail naar mailhetkanWel@gmail.com

Lees ook

Dinsdagavond wordt funshop-avond voor duurzame consumenten

Duurzaam winkelen: de beste tips

Meer tips voor een groenere lifestyle